Домашна саралия

Баклава по рецепта от османската кухня

1.71 от общо 14 гласа
120 мин.
Необходими продукти

За основната част

кори за баница 500 г - 1 пакет

орехи - 300 гр

обикновени бисквити - 100 гр

масло - 200 гр

канела - 1 с.л.

 

За сиропа

захар - 700 гр

вода - 700 мл

лимони - 1/2 бр.

Саралия е особен вид баклава – вита, като баница. По-лесна е за ядене, защото можем да я хванем и с ръка, но е също толкова вкусна, разказват от Mate Kitchen. Орехите и маслото са несравним тандем, особено ако са обогатени с малко канела и натрошени бисквити. Те не трябва да са на пясък, добре е да има парченца, за да попие в тях сиропът и да се задържи, за да остане баклавата сочна в средата и хрупкава отгоре.

В османската кухня великолепната саралия е известна като сарайски десерт или хрупкава баклава. Тя произхожда от окръг Мугла, в който се намират курортите Мармарис и Бодрум. Ако сте почивали там, със сигурност сте оценили великолепието на оригиналната саралия. В Датча вместо орехи слагат бадеми, така че е възможно да сте опитвали и този вариант. Класиката обаче са орехите.

Няма две мнения – най-хубавата саралия става с ръчно разточени кори. По-тънки и от лист хартия, както турците го умеят. Но и алтернативата с фини кори също не е за изпускане. Само трябва да са максимално пресни и в тях да има достатъчно влага, за да можете да навиете саралиите, без да се начупят, съветват кулинарите на Mate Kitchen. Ако се окажат поизсъхнали, просто ги намажете добре с масло и оставете за няколко секунди да го попият. Тогава ще станат гъвкави и лесни за работа.

Саралия се навива най-лесно с помощта на тънка точилка или достатъчно дълъг шиш. Шишът е по-добрият вариант, защото отворът в баклавата става по-малък и тя по-лесно се завива на охлюв.

Начин на приготвяне:

За основната част

1. В блендер смелете орехите и ги изсипете в купа. Отново в блендера натрошете бисквитите и ги смелете, но не на дребни трохи. Прибавете ги в купата при орехите заедно с канелата и разбъркайте много добре.

2. Разгънете корите, вземете една, намажете я с разтопено масло, отгоре поставете друга, отново намажете и поръсете със сместа от орехи, бисквити и канела равномерно и навсякъде.

3. Поставете тънка точилка в единия край и навийте на не много стегнато руло. Наберете от краищата към средата и внимателно извадете точилката.

4. Набраното вече руло завийте на охлюв и го поставете в предварително намазнена тава. Процедирайте по същия начин до изчерпване на всички кори и сместа за плънката.

5. Наредете плътно саралиите една до друга в тавата, залейте с останалото разтопено масло и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар.

6. Извадете изпечените саралии от фурната и оставете да се охладят.

За сиропа

1. През това време в касерола кипнете водата. Към нея прибавете захарта и сока от половин лимон и варете за около 25-30 минути, докато се получи гъст захарен сироп.

2. Залейте саралиите и оставете да престоят на хладно поне за 3 часа. След това сервирайте.

Внимание: Съдържа орехи, кори за баница, масло и обикновени бисквити, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти