Създадено за Калиакра

Домашен кекс с орехи

Всяка трошичка от него си струва!

5 от общо 1 гласа
95 мин.
Необходими продукти

маргарин Калиакра с вкус на масло - 100 гр 

захар - 1,5 ч.ч. 

кисело мляко - 1 ч.ч.

яйца - 4 бр 

брашно - 2,5 ч.ч. 

бакпулвер 7 грама - 1 пакетче 

ванилов екстракт - 1 ч.л. 

орехи - 70 гр 

стафиди - 70 гр

За заливката:

течна сметана - 100 гр

натурален шоколад - 100 гр 

Този домашен кекс изобщо не изглежда домашен, нали! Като излязъл от сладкарски цех е – със съвършена форма, пухкав отвътре и с равномерна шоколадова глазура отвън. Както ще се убедите от видеото, приготвянето му е лесно и приятно. И относително бързо – за малко повече от час вече ще се охлажда на кухненския плот. Има малко повече операции, но щом искате да изкушите с нещо сладичко, това едва ли ще ви спре.

Яйца, мляко, брашно, орехи, стафиди, ванилия и един малък детайл – направихме го с “Калиакра с вкус на масло”. Той е лесно и удобно решение, когато желанието да направите някакъв сладкиш се пробуди внезапно. Вадите го от хладилника и ползвате веднага, защото консистенцията му не изисква изчакване и предварително темпериране. Когато го разбивате със захарта, се получава гладък и хомогенен крем, а не малки бучици, които хвърчат във всички посоки.

Преди глазурата това изглежда като най-обикновен домашен кекс. Наситеният й шоколадов вкус обаче допълва чудесно орехите и стафидите. Затова ви препоръчваме да я направите именно с черен, а не с млечен шоколад. Няма нужда да украсявате отгоре, тя е повече от достатъчна. Ще трябва да изчакате да стегне, преди да си отрежете парче и да си го хапнете с кафето. Да знаете, че си струва всяка трошичка от него.

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

1. В купа разбийте заедно "Калиакра с вкус на масло" и захарта.

2. Щом сместа се хомогенизира, добавете яйцата едно по едно. След тях прибавете и киселото мляко, бакпулвера, ванилията и брашното на части.

3. Разбивайте с миксера докато се получи гладка смес.

4. Добавете стафидите и счуканите орехови ядки и ги разбъркайте в кексовата смес с дървена бъркалка.

5. Изсипете сместа в правоъгълна форма, покрита с хартия за печене. Ударете леко в плота няколко пъти, за да слегне добре.

6. Печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) за около 50-55 минути. Проверявайте готовността с клечка за зъби.

7. Щом кексът е готов, го извадете от фурната и го оставете да изстине, а през това време пригответе заливката.

За заливката:

1. Затоплете сметаната в касерола, но внимавайте да не заври, за да не се пресече.

2. Дръпнете я от котлона, добавете нарязания на дребно шоколад и бъркайте докато се разтопи напълно.

3. Залейте изстиналия кекс и го оставете да стегне в хладилника за 1-2 часа.

Внимание: Съдържа яйца, орехи, брашно, кисело мляко, течна сметана, шоколад, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти