Баница с локум, орехи и сушени плодове

Истински зимен разкош

4.09 от общо 11 гласа
90 мин.
Необходими продукти

За баницата

кори за баница - 1 пакет

яйца - 3 броя 

кисело мляко - 400 гр 

захар - 100 гр 

брашно - 200 гр

ванилов екстракт - 1 ч.л. 

локум - 2 кутии 

орехи смлени - 1 ч.ч.

сушени плодове по избор - 1,5 ч.ч. 

олио - 2 с.л. 

За сиропа

захар - 1 ч.ч.

вода - 1 ч.ч.

масло - 20 гр 

Много повече от сладка баница с локум е това. Корите за баница са само основата, върху която се изгражда този сладкиш. В него има и кексово тесто, и локум, и орехи, и сушени плодове в перфектен баланс. Да не забравяме и сиропа, който е в съвсем премерено количество, така че да придаде сочност, без десертът да плува в него. Истински зимен разкош! Ако ви се прииска нещо сладичко и домашно, това е рецептата. А и ще разнообразите десертите, които обичайно приготвяте за близките си.

Сладката баница с локум, орехи и сушени плодове е нетипична рецепта от Mate Kitchen. В традиционните представи баницата не изглежда по този начин. Корите за баница обаче предлагат много повече възможности от това, за което сме свикнали да ги използваме. Достатъчно е да си припомним мандраджийския бюрек или пък панирания кашкавал, който никога не се разпада, когато е завит в кори за баница. С тях можете да правите каквото ви роди въображението, така че го пуснете на воля.

Иначе, добре е да изчакате сиропираната баница с локум да дръпне сиропа и да изстине и чак тогава да я опитате. Ароматът, който се носи от нея, прави тази задача трудна, но ще трябва да устоите на изкушението. След като изстине всички вкусове в нея се усещат по-добре, така че търпението си струва.

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

За баницата

1. Разбийте яйцата с киселото мляко, захарта, брашното и ванилията.

2. В отделна купа нарежете сушените плодове и локума и ги смесете със смлените орехи.

3. Върху две кори разпределете равномерно от яйчената смес и поръсете с плодове, орехи и локум. Навийте на руло и сложете в намазнената тава. Процедирайте по този начин до изчерпване на продуктите.

4. Получената баница полейте отгоре с остатъка от яйчената смес и изпечете на 180 градуса до златисто.

За сиропа

1. Докато баницата се охлажда, пригответе сиропа. Във врялата вода изсипете захарта, добавете маслото и оставете сиропа да поври 4-5 минути.

2. Залейте с горещия сироп леко охладената баница и оставете да изстине напълно и да поеме.

Внимание: Съдържа яйца, орехи, кори за баница, брашно, кисело мляко и масло, което може да предизвика алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти