Създадено за Орехите

Крок мосю с добруджанска луканка „Орехите“

Любим вкус за почивните дни

2.5 от общо 2 гласа
35 мин.
Необходими продукти

хляб - 6 филийки

масло - 30 гр

добруджанска луканка Орехите - 150 гр

чедър - 100 гр

горчица - 2 с.л.

За соса Бешамел

прясно мляко - 200 мл

масло - 25 гр

чедър - 30 гр

брашно - 1 с.л.

индийско орехче - 1 щипка

сол на вкус

черен пипер на вкус

Френски сандвич, но с пикантно намигване по български – това е крок мосю с добруджанска луканка „Орехите“ от Mate Kitchen. Съвършеният сандвич за късна закуска през почивните дни. Ще ви трябва малко повече от половин час да го приготвите и определено няма да искате да бързате, когато си го хапвате, защото всяка хапка е несравнимо удоволствие. Поднесете го с пресни зеленчуци или бърза зелена салата. Може би и чаша айрян, за да стане българското намигване още по-отчетливо.

Крок мосю по същество представлява две филийки хляб, намазани с масло, между които има сирене и шунка. Отвън сандвичът също се намазва с масло и се запича на тиган или в тостер. Другият вариант е да се полее със сос Бешамел и да се запече, както правят кулинарите на Mate Kitchen. Ако пък се поднесе с пържено яйце, вече се нарича крок мадам.

За да постигнат богат вкус на сирене, за своя крок мосю Mate Kitchen настъргват чедър и в соса, и върху самия сандвич преди да го върнат във фурната, за да се запече. Съчетава се чудесно с вкуса и аромата на луканката. Тя става толкова неустоима, когато мине през огъня, с разгръщането на всички аромати в нея. От Mate Kitchen я предпочитат много повече така, жарната, затова и я влагат в различни вкусни рецепти – бутерки, гювечета, сандвичи, салати… А когато искат да се поглезим, кулинарите я правят на гребен и използват повода да налеят чаша червено вино.

Опитайте и вие! Започнете с крок мосю с добруджанска луканка „Орехите“ и вижте докъде ще ви отведе този запомнящ се и подканящ вкус.

Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. В тава, покрита с хартия за печене, подредете филийките хляб и ги запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 5-6 минути.

2. През това време нарежете добруджанската луканка „Орехите“. От сиренето чедър отрежете 9 тънки парчета.

3. Извадете запечения хляб и 3 от филийките намажете с масло, след което с горчица. Върху тях разпределете добруджанската луканка „Орехите“ и по 3 парчета от сиренето чедър. Захлупете с другите филийки и върнете така получените сандвичи в тавата. Всеки сандвич залейте със сос Бешамел, настържете отгоре останалото сирене чедър и запечете на 180 градуса до златист загар.

За соса Бешамел

1. В касерола разтопете маслото на ниска температура и прибавете брашното. Запържете го докато придобие тъмножълт цвят, след което на тънка струя при непрекъснато бъркане налейте прясното мляко. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.

2. Бъркайте непрекъснато след като заври, а щом сосът започне да се сгъстява, дръпнете от котлона и прибавете настъргания чедър. Оставете встрани да се охлади леко.

Внимание: Съдържа горчица, брашно, масло, чедър, прясно мляко и хляб, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти