Баница с локум

Баница с локум

0 от общо 0 гласа
90 мин.
Необходими продукти
За баницата:
  • точени кори за баница - 1 пакет
  • яйца - 3 бр - 2.00 лв
  • захар - 150 гр - 0.40 лв
  • брашно - 150 гр - 0.34 лв
  • бакпулвер - 0.5 пакет - 0.10 лв
  • олио - 50 мл - 0.21 лв
  • орехи смлени - 100 гр - 3.50 лв
  • локум обикновен или цветен - 2 кутии - 2.90 лв
За сиропа:
  • вода - 300 мл
  • захар - 300 гр - 0.81 лв
  • есенция ванилия - 1 бр - 0.42 лв
  • лимон - 1 бр

Дълго се чудихме за тази баница с локум. Сиропираните сладкиши са тежки. Рискът, когато им добавим и локум и своеобразно кексово тесто да станат невъзможни за ядене от сладост, е съвсем реален. Противно на притесненията ни, тя се оказа много приятен, нежен десерт, подходящ за следобедно освежаващо кафе. Друга напитка с горчив привкус също ще й отива.

Ние имахме обикновен локум и затова ползвахме него. Вие можете да добавите елемент на атрактивност и допълнителен вкус с комбинация от няколко вида цветен – ментов, от рози, ягодов, портокалов, с вкус на нар или пъпеш. Баницата ще бъде не само по-шарена, а и по-богата. Избирайте мек, а не твърд и жилав, съветват от Mate Kitchen. Когато си откъсвате парченце с виличката, трябва да върви плавно, а когато отхапвате, трябва да се топи в устата.

Можете да направите баницата на охлюв или да наредите корите една до друга в правоъгълна кора. След като я сиропирате, не бързайте да я ядете. Дайте й достатъчно време да попие и да стане сочна. И тук спазваме правилото за сиропиране, което важи за баклавата – горещ сироп върху студен сладкиш или студен сироп върху горещ сладкиш.

Тъй като между корите се слага и плънка от яйца, захар и брашно, става мека и попива повече сироп. След това я поднесете с чаша силен черен чай или кафе. Горчивината в напитките допълва приятно сладостта от сиропа и от локума. Опитате ли я веднъж, рецептата за баница с локум ще ви стане любима и честичко ще си я приготвяте.

Ако обичате сладкиши с локум, опитайте и нашите локумки с бутер тесто.

За баницата:

1. Разбийте яйцата със захарта, брашното, в което сте изсипали бакпулвера, и олиото.

2. Разстелете две кори и наредете по дължина лентички нарязан локум. Сложете част от яйчено-брашнената плънка, посипете с орехи и завийте на руло.

3. Сложете го в предварително намазана с олио тава.

4. Направете същото с останалите кори.

5. Печете на 180 градуса в продължение на около 45 минути, докато плънката се изпече и баницата с локум придобие златист загар.

За сиропа:

1. Пригответе сиропа, като в тенджерка сипете водата, захарта, ванилиите и сока от лимона. Оставете да заври и разбърквайте докато захарта се разтвори напълно.

2. Ще познаете, че сиропът е готов, когато гребнете с лъжица и когато го излеете, се проточва непрекъсната струя.

3. Залейте изстиналата баница с горещия сироп и оставете да се напои добре. Сервирайте я нарязана на малки парчета.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти