За основната част
орехи смлени - 400 гр
канела - 1 ч.л.
кори за баница - 1 пакет
масло - 200 гр
газирана вода за напръскване
За сиропа
вода - 600 мл
захар - 600 гр
лимонов сок - 40 мл
есенция ванилия - 1 бр.
Приготвянето на баклава не е никак трудно. Нужни са ви желание, време, което да й посветите, и да следвате няколко прости правила, споделят от Mate Kitchen.
Правило №1 – баклавата е десерт, чието приготвяне отнема време. С нашата рецепта ви предлагаме съкратен вариант, в който заливате гореща баклава със студен сироп. Ако обаче сте се вдъхновили, се настройте, че ще хапвате сладко след три дни. Защо? Защото е добре, след като я опечете, да я оставите поне 12 часа, за да се разделят пластовете. Чува се забавен пукащ звук. След като я залеете, е препоръчително да я оставите за още 12 часа, за да поеме целия сироп.
Правило №2 – използвайте единствено и само масло и никакъв друг вид мазнина. Вкусът на орехи, изпечени с масло и канела, не може да се постигне по никакъв друг начин.
Правило №3 – или залейте горещата баклава със студен сироп, или студената баклава с горещ сироп. Студено върху студено и горещо върху горещо означават само едно – провал.
Ядките, с които да направите баклава, са въпрос на лични предпочитания. Класиката са орехи или шамфъстък, но вие можете да импровизирате, като добавите бадеми например или пък смесите няколко вида ядки.
С какво да я поднесете? С гъсто черно кафе или чаша силен черен чай и задължително вода. Баклавата е твърде сладък десерт и се нуждае от контрастен вкус, каквито са горчивото на кафето и на чая.
