Баклава

Баклава

0 от общо 0 гласа
60 мин.
Необходими продукти

За основната част

орехи смлени - 400 гр

канела - 1 ч.л.

кори за баница - 1 пакет 

масло - 200 гр 

газирана вода за напръскване

За сиропа

вода - 600 мл

захар - 600 гр 

лимонов сок - 40 мл

есенция ванилия - 1 бр.

Приготвянето на баклава не е никак трудно. Нужни са ви желание, време, което да й посветите, и да следвате няколко прости правила, споделят от Mate Kitchen.

Правило №1 – баклавата е десерт, чието приготвяне отнема време. С нашата рецепта ви предлагаме съкратен вариант, в който заливате гореща баклава със студен сироп. Ако обаче сте се вдъхновили, се настройте, че ще хапвате сладко след три дни. Защо? Защото е добре, след като я опечете, да я оставите поне 12 часа, за да се разделят пластовете. Чува се забавен пукащ звук. След като я залеете, е препоръчително да я оставите за още 12 часа, за да поеме целия сироп.

Правило №2 – използвайте единствено и само масло и никакъв друг вид мазнина. Вкусът на орехи, изпечени с масло и канела, не може да се постигне по никакъв друг начин.

Правило №3 – или залейте горещата баклава със студен сироп, или студената баклава с горещ сироп. Студено върху студено и горещо върху горещо означават само едно – провал.

Ядките, с които да направите баклава, са въпрос на лични предпочитания. Класиката са орехи или шамфъстък, но вие можете да импровизирате, като добавите бадеми например или пък смесите няколко вида ядки.

С какво да я поднесете? С гъсто черно кафе или чаша силен черен чай и задължително вода. Баклавата е твърде сладък десерт и се нуждае от контрастен вкус, каквито са горчивото на кафето и на чая.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти