"За“ или „против“ телевизор в детската стая

"За“ или „против“ телевизор в детската стая
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Телевизор ни събира, телевизор ни дели“ може и да няма рима, но е съвсем вярно, особено когато става дума за телевизора в детския свят.

Дали да се сложи телевизор в детската стая или не може да доведе родители на противоположни мнения до физическа разправа.

Без да искаме да предизвикваме нещо такова, се допитахме до наши близки и далечни майки и успяхме да обобщим мненията на двете големи групи – тези, които прибавят спокойно телевизор към обзавеждането в детска стая и тези, за които това е по-страшно от всичко друго на света.

„За“ телевизор в детската стая

Детската стая е мястото на децата – те там играят, спят, забавляват се, учат. Телевизорът, като част от миговете на почивка, също има място там.

Така родителите не са принудени да гледат „Стивън Вселенски“ до припадък, а и няма опасност децата да станат свидетели на думи и разговори по телевизията, които не са за техните уши.

А в днешно време дори в 4 следобед можете да чуете думите „секс“, „цици“, „сексапилен“ и да видите 6 убийства за 20 минути, като дори не броим новините.

Телевизорът в детската стая не е нужно да е с включена кабелна или ефирна телевизия.

Снимка: Thinkstock

Някои родители предпочитат те да решават какво да гледат децата им и пускат пълнометражни детски филмчета на диск или от компютъра.

Два телевизора вкъщи дават възможност на разпределение по интереси и майките спокойно могат да следят готварско предаване с децата докато татковците гледат филм с насилие.

„Против“ телевизор в детската стая

Снимка: Thinkstock

Телевизорът има магическа сила. Укротява и най-опърничавите деца, защото им предлага готово забавление с цвят, звук, картина и смешки, непонятни за възрастните.

Но това е дяволска кутия, която превръща хората в картофи, посадени на дивана и по тази причина има родители, които категорично отказват да сложат такова чудо в детската стая.

По телевизията детските нямат край, за разлика от филмчетата или клипчетата в интернет.

Един телевизор в детската означава малките да не помръднат от местата си през целия ден, да не искат да играят на нищо друго и да поемат огромни количества информация, която определено няма да ги направи по-добри хора.

Някои родители се притесняват, че разделянето на „възрастни“ и „деца“ ще раздели семейството – вечерите ще преминават в две отделни стаи, вместо в една обща, където едните ще направят компромис, за да се гледа това, което е интересно на другите.

Снимка: Thinkstock

Разбира се, компромисите често са в полза на децата, но все още има достатъчно предавания „за възрастни“, от които децата да научат нещо от света на големите – как се правят нещата от бита, туристическите предавания за отдалечени дестинации, предавания за дивата природа.

Само с един телевизор родителите имат пълен контрол върху това, което гледат децата.

В крайна сметка телевизията, както всичко останало на света, може да помага, може и да вреди, взависимост от начина, по който се ползва.

Телевизорът може да промива мозъци, може да е забавна игра, ако се престорим, че сме в кино-салон, направим пуканки и късаме билетчета „на ужким“ преди началото на „прожекцията“.

Вие на какво мнение сте – за или против телевизор в детската стая?

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти