Могат ли децата да учат чужд език бързо, лесно и забавно?

деца
Снимка: iStock

Мария Николова

Има ли начин, който да направи изучаването на чужди езици от вашето дете по-ефективно, забавно и креативно?  Да. Тази система за обучение се казва сугестопедия и е създадена от българския учен и психотерапевт проф. Георги Лозанов.

Макар първите експериментални опити да са проведени през 60-те години на миналия век, все още тази методика е слабо застъпена и почти неизвестна у нас.

Ключови елементи на сугестопедията са подходящия музикален фон, богатия снимков материал и пъстрите цветове в залата за обучение.

Важен принцип в обучението е положителната нагласа и желаното очакване на успех, което прави заучаването на голям брой думи по-лесно. Активното участие на учениците в игри и песни, както и изпълняването на драматизирани текстове, превръща процеса по-скоро в забавление, отколкото в тягостно задължение.

Но не си мислете, че сугестопедията е безсмислен и хаотичен похват, чиято единствена цел е да забавлява учениците. Напротив. Тя представлява един структуриран подход, който използва три основни етапа.

деца
Снимка: iStock

Подготвителна фаза

Целта е да предразположи малчуганите да се отпуснат и да променят нагласите си, че ще е трудно,  в положителна посока и те да се настроят за нещо приятно и стимулиращо.

Активен сеанс

По време на активния сеанс, наричан още активен концерт, урокът се изчита по драматичен начин със съответната интонация. Текстът е разделен на 2 колони – в лявата е материалът на съответния чужд език, а в дясната неговия превод на български. Същевременно в залата звучи избрана класическа музика. Препоръчителна е бароковата музика на Бах, Моцарт, Вивалди и Щраус. Целта е мозъкът да се активизира, а тялото да се отпусне така, че  сърцето да заработи с 60 удара в минута, в синхрон с подбраните концертни изпълнения, чиито темпо е също 60 удара в минута  и такт 4/4.

Пасивен сеанс

При него материалът се изчита вече с нормална интонация, много по-тихо и спокойно от активния сеанс,  а учениците може и да  не  гледат  текста. Целта тук е да се вникне и разбере напълно материята, без да се изисква наизустяване. Музикалният фон отново е приятна класическа музика.

Съществен фактор е продължителността на отделните фази на обучение и те се спазват стриктно.

деца
Снимка: iStock

Разделението е следното : 10 минути за подготвителната фаза, 20 минути за активния концерт и накрая 12 минути за пасивния.

Идеята на сугестопедичната методика е преподаването да е цялостен процес, а не разделено на части, както в останалите езикови курсове.

Учениците би следвало да възприемат отделните елементи на езика като част от цялото, а акцентът се поставя върху неусетното запаметяване на цялостни смислени текстове, които трябва да са  забавни и интересни.

Дали ще изберете този иновативен и увлекателен начин на обучение за вашето дете, или самите вас, е въпрос на преценка и предпочитания. Едно обаче е сигурно – методът е доказал своите преимущества не само в чуждоезиковото образование, а и при други  предмети.

За сугестопедията трябва да се знае и говори, така че делото на един виден български учен да бъде от полза за  българските деца ( и не само). В няколко от по-големите български градове вече успешно се провеждат курсове, базирани на тази методика, а резултатите надминават очакванията.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти