Важен съвет за всички стопани на домашни любимци котки

Важен съвет за всички стопани на домашни любимци котки
Снимка: iStock

Гледайте котките си у дома - това е съветът на биолози от САЩ, които установиха, че за писаните, които скитат навън, рискът от зараза с различни паразити е близо три пъти по-висок, отколкото за тези, които не излизат.

Изследването е първото по рода си, в което се изчислява рискът, свързан с излизането на домашните котки навън, отбелязва ръководителката му Кейли Чалковски от университета на Обърн, Алабама.

Виж още: Работа мечта! Да ти плащат, за да живееш на гръцки остров и да се грижиш за 55 котки

f
Снимка: iStock

"Установихме, че за котките, на които е позволено да скитосват навън, рискът от зараза е 2,77 пъти по-висок, отколкото за тези, които си стоят у дома", казва Чалковски. За целите на проучването специалистите са комбинирали данните от 21 изследвания, посветени на заразите при домашни котки и осъществени в 16 страни по света.

Освен на самите котки, скитането навън може да навреди на здравето и на техните стопани. Изследователите са анализирали 19 патогена (паразити, вируси, бактерии и други), повече от които могат да бъдат предадени и на човека. Сред тях са причинителите на токсоплазмоза (Toxoplasma gondii) и токсокароза (Toxocara cati).

Екипът е проучил също дали този "външен ефект" варира според географските ширини, обитавани от изследваните котки (Канада, Испания, Германия, Швейцария, Бразилия, Румъния, Кипър...)

Виж още: Коткотерапия или когато мъркащото котенце сваля кръвното и стреса

f
Снимка: iStock

Изненадващо учените са установили, че рискът от зараза е по-висок за котките, обитаващи по-високите географски ширини, отколкото тези в тропиците, където има повече патогени. "На което и място по света да живеят, е препоръчително хората да не пускат котките си навън, за да предпазят както тях, така и самите себе си от заразни болести", казва в заключение Кейли Чалковски.

По света има 500 милиона домашни котки, 90 милиона от които обитават САЩ, а 13 милиона - Франция.

Виж още: 5 неочаквани ползи от домашните ни любимци

f
Снимка: iStock

Не пропускайте нашия раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти