Коткотерапия или когато мъркащото котенце сваля кръвното и стреса

котка
Снимка: Pixels

Думата „коткотерапия“ може и да звучи смешно, но уменията на котките да ни успокояват, никак не са на шега.

Множество изследвания показват, че съжителството с котка се отразява изключително благотворно на здравето.

Влиянието им се разпростира дори и върху хора, които по принцип не харесват животните.

„Животните не ми правеха никакво впечатление, никога не са ме привличали. Дъщеря ми обаче настояваше силно за котка и аз се примирих.

котка
Снимка: Thinkstock

Откакто имаме тази пухкава животинка вкъщи, усещам голяма промяна“, разказва Вероник Аиаш, автор на книгата „Коткотерапия“.

„За две години нашето коте Перце се превърна в душата на къщата. Мъркането й ме успокоява неимоверно много“, разказва още тя.

Това не е само личното усещане на Вероник.

котка
Снимка: Pixels

За благотворното влияние на котешкото мъркане свидетелства и един ветеринар – Жан – Ив Гоше.

Той записал на диск мъркането на един от своите пациенти и го предложил като тестова терапия на хора, които се оплаквали от стрес и трудно заспиване.

Резултатите били категорични – над 90% от хората, слушали котешко мъркане преди заспиване, нямали никакъв проблем със съня и се чувствали много по-спокойно от преди.

котка
Снимка: Thinkstock

Обяснението се крие в честотата, с която мъркат котетата. Тя е между 25 и 50 херца – относително ниска. За тази честота се знае, че се използва от кинезитерапевтите при процедури за заздравяване на костите.

Ниската честота се използва и в музиката, за да се внушат определени чувства.

„Слушането на този мек звук стимулира производството на серотонин, хормонът на щастието“, разказва още лекарят.

Всеизвестно е, че котките усещат човешката болка и страдание и се наместват до хора, които страдат било от физическа, или психическа травма.

котка
Снимка: Pixels

Хора, които живеят с котки, разказват, че единствено котето е в състояние да ги успокои в моменти на дълбока скръб или след тежък ден.

„За разлика от кучетата, които са като шумни малки деца и ви посрещат на вратата вечер с лай и желание за игра, котките се държат като достолепни и мъдри възрастни.

Усещат кога е нужно просто да си помълчите заедно, за да се уталожи напрежението и умората“, разказва Вероник, собственичката на Перце.

Галенето на меката котешка козина също има терапевтичен ефект. Допира до нещо приятно кара мозъка да произвежда хормона на щастието и на човек му става меко не само на ръцете, но и на душата.

котка
Снимка: Pixels

Чрез котешките милувки преживяваме отново успокоителното действие, което са имали върху нас милувките на мама когато сме били деца.

В Токио вече са категорични, че котките имат положителен терапевтичен ефект и котешките кафенета вече могат да се открият в много части на града.

Там пиете кафето си в компанията на котки, които ви помагат да се справите със стреса.

Единствените, които не могат да се възползват от тази коткотерапия са онези, които имат сериозен страх от котки, породен от лоша среща с тях в детството.

И алергичните към котешката козина, разбира се.

Още за котетата

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти