Злокобната легенда за самодивите от село Шишенци, които крадат мъже

Само на 40 км от Видин и на 5 км. от границата ни със Сърбия се намира едно от най-злокобните места в целия свят. Става дума за село Шишенци, което се прочу със случаите на мистериозно изчезнали хора.

През последните години петима мъже изчезват безследно, а други двама се завръщат с напълно изтрити спомени. Местните твърдят, че съселяните им са станали жертва на самодиви, а учените се опитват да намерят по-достоверно обяснение на мистерията.

"Двама от тях ги намepиxa, но не помнеха изобщо нищо. Нито къде са били, нито какво са правили от изчезването до връщането си. После започнаха да разказват странни неща за красиви жени. Мислехме ги за луди, но май нещо наистина се случва в нашето село”, разказва 80-годишният дядо Иван. Възрастният човек е със сини очи, както и почти всички негови съселяни, което е още един от многото любопитни факти за видинското село.

село гора легенда
Снимка: iStock

Бай Иван с неохота разказва, че много от комшиите му са виждали красиви девойки в бели дрехи да танцуват по поляните край селото. Той не вярва на подобни бабини деветини, но други в Шишенци са убедени, че ако погледнеш призрачните същества в очите, моментално ще ослепееш. Страховете им са подхранвани от често разказвана история по тези земи.

През 70-те години на миналия век мъж от село в Еленския Балкан започнал да губи зрението си. Болният отишъл на посещение при пророчицата Ванга на Рупите и тя от вратата го попитала кога е видял самодивите. Възрастният човек признал, че наистина видял жена, облечена в бяло, докато прибирал стадото си. Ванга го попарила с думите, че нищо не може да направи срещу толкова силна магия и нещастникът ще изгуби зрението си.

Хорските суеверия не спират дотук и малцината останали да живеят в Шишенци продължават да добавят нови и нови щрихи към злокобната картинка. Селяните твърдят, че не смеят да си покажат носа навън след залез слънце, когато по улиците започват да се чуват смразяващи кръвта писъци.

самодива
Снимка: Pexels

"Някои твърдят, че са чакали. Ама никой не ги е срещал тези чакали. Когато настане пълен мрак, започва страшен вой. Заключвам се и пускам всички лампи. А навън се чуват вайкания, писъци и плач на мъже, жени и деца. Вярваме, че това са душите на сватбари, избити преди векове от татари. И понеже не са били погребани, още не могат да намерят покой”, разказват местните.

Според легендата празнуващите отивали към Шишенци от близкото село Гюренци, когато по пътя били нападнати от разбойници и избити до крак. Според друга версия сватбарите се скрили в пещера, но никой не излязъл повече от нея. Руски екстрасенс преди време посетил селото, за да изследва среднощния феномен. Искал да запише тайнствените гласове с касетофон, но не се получило. „Тях запис не ги лови”, клати мрачно глава свидетел на неуспешния опит за изследване на свръхестественото.

10 от най-зловещите забележителности в света

Кървавата сватба е причина за съществуването и на други страховити легенди за хора, конто са срещали призрачната трупа.

"Генчо бил чобанин на селото и една вечер прибрал овцете, хапнал и излязъл по тъмно да посвири с кавала си. Излегнал се на една поляна и изведнъж чул викове, празнични подсвирквания и глъчка. Станал и видял, че към него приближават сватбари. Най-отпред вървял кумът а след него младоженците, хванати за ръка и следвани от гостите.

Най-отзад били музикантите, които свирели в движение. Генчо се учудил каква тази сватба посред нощ, но като наближили, поздравил младоженците. Кумът обаче му подал бъклица с вино, украсена със здравец, да пие за тяхно здраве. 

село гора легенда
Снимка: iStock

Като погледнал в очите му, Генчо видял, че били огненочервени, а като огледал сватбарите, видял, че лицата им били на мъртъвци. Сърцето му се свило, а те всички му викали да пие от бъклицата. Той се прекръстил според обичая и пил. На другия ден сестра му го намерила покатерил се между клоните на стара върба да пее и да стиска конска глава”, разказва баба Мария.

Тя обяснява, че според поверията конят е вярно и предано животно, което не може да бъде докоснато от злите сили. Историите за свръхестествените сили в Шишенци нямат край.

Преди години в една от къщите върлувал полтъргайст. Семейството намерило скрити златни монети, когато отсекло дърво в имота си и оттогава започнали бедите.

 „Вилици, лъжици и ножове летяха насам-натам. Даже кметът тогава отиде да види какво се случва и щом влезе през вратата, зад гърба му се забила брадва. Без никакъв огън, огнището се разпалвало”, разказва очевидец на странните случки.

10-те най-страшни прокълнати места в света

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти