Кои са най-прочутите „вещици“ в историята

вещици
Снимка: Unsplash

От Vesti.bg ни разказват за най-известните жени, които са били обвинени във вещерство, и процесите срещу тях.

Ловът на вещици в Салем е може би един от най-прочутите в историята на човечеството. Той завършва с убийството на 22 жертви, които след нечовешки изтезания губят живота си.

Всичко започва през пролетта на 1692 година в Салем, щата Масачузец, когато две от момичетата в града започват да се държат странно: имат празни погледи и неконтролируеми реакции.

И след като местният лекар не успява да им постави диагноза, една от местните робини от африкански произход е помолена да ги изцери с шаманска практика. Тя не само се увенчава с неуспех, но и с масова психоза из цялото населено място.

Тъй като предишната година е имало загуба на реколтата, хората решават, че в това са замесени вещици. Така в селото пристигат църковни следователи, а робинята, вероятно заради изтезания, „издава“ няколко души, от своя страна те посочват други…

А историците предполагат, че за да отмъстят на хора, които не харесват, допълнително други жители на Салем свидетелствали, че съседите им извършвали сатанински практики.

огън
Снимка: iStock

Едни са убивани с камъни, други по време на изтезания, а трети са обесени. Над 100 души са в затвора.

Ловът на вещици продължава и следващата година. През пролетта на 1693 година местен проповедник решава да се свърже с губернатора на щата за абсурдните дела, които се водят в Салем. Властите преразглеждат случващото се и оцелелите са освободени от затвора.

По-късно някои от „свидетелите“ се извиняват на жертвите си – които вече не са между живите и признават, че показанията им са били лъжа.

Властите свалят посмъртно присъдите на 22-те жертви от Салем, като в крайна сметка според историците, ловът на вещици може да е бил разчистване на сметки между съселяни.

А кои са останалите легендарни „вещици“ в историята, вижте в галерията ни >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти