Възможно е Адът наистина да се намира на Земята. Къде е това място?

ад буря
Снимка: iStock

Митът за подземния свят, както и митът за Рая, изгубен в световен потоп, са универсални митове за цялата планета. Разпръснати по целия свят култури, отдалечени една от друга, без видима връзка помежду си, имат вярвания и представи за това мистериозно царство, където духовете на починалите отиват след смъртта.

Юдейската и християнската версия за преизподнята са добре познати в западните общества. Но варианти на същия мит се откриват във вярванията на древните египтяни, гърци и маи. В статията „Атлантида: потъналият свят“ Игнатий Донели твърди, че универсалният мит за изгубения Рай има предвид едно и също физически съществувало място. Но той не споменава подземния свят.

От „Новото познание“ се опитват да развият тезата на Донели за един по-задълбочен анализ на това какво представлява подземният свят. Къде може да е бил и доколко е реално едно физическо място да се трансформира в крайното място за почивка на душите? Тоест да съчетае едновременно физическите и митологичните разбирания.

Обяснението на подземния свят като „земя под морското равнище“ има няколко причини. На първо място, има научни доказателства, че суха и обитаема земя е съществувала във времето на древните гърци, а именно на Карибските острови. На второ място, Карибите са точно там, където според елините се намира подземният свят. В пътуването на Одисей в подземния свят се казва, че е достигнал далеч отвъд пределите на Океана, или иначе казано – от другата страна на Атлантическия океан.

Освен това, в района на Карибския басейн се намира подводна падина, която в гръцката митология се оприличавала на изначалната бездна Тартар.

7 разплетени мистерии от световната история

Омир описва Одисеята като мит, датиращ от епохата на героична Гърция. Там подземният свят Хадес е мрачно обиталище на сенки и духове и се управлява от бога на мъртъвците, носещ същото име. Въпреки това, в митовете Хадес е описан като обиталище на живите. Така например, в мита за войната между титаните и боговете на Олимп, Зевс въстава срещу баща си Кронос и титаните. Става победител в десетгодишна война. След победата Зевс заточава победените титани в Тартар – най-ниското ниво на подземния свят Хадес. В тази версия на Хадес не се споменава за духове, призраци и сенки. И ако древногръцкият поет Хезиод не беше използвал имената Хадес или Тартар, човек трудно би разбрал за какво става дума.

Възможно ли е древногръцката представа за подземен свят и Карибския басейн да са едно и също място? И да съществува естествено природно обяснение за превръщането на района от "Земя на живите" в "Земя на мъртвите" в резултат на катаклизъм?

Дори и да допуснем, че Хадес наистина е район под морското равнище, как можем да бъдем сигурни, че Хезиод е имал предвид именно Карибския басейн, а не някоя от многобройните потънали под морското равнище земи и континенти в далечното минало?

Хезиод дава интересно описание на този мистериозен свят на Хадес. Той ситуира Тартар, изначалната бездна или пропаст, в която Зевс затваря победените титани, в рамките на Хадес. И дава описанието, че „ако наковалня бъде пусната от повърхността в морето, ще отнеме девет дни, за да падне в Хадес, и други девет, за да достигне до Тартар."  Според "Илиада", Тартар е толкова дълбоко под нивото на Хадес, както небето е над земята.

10 от най-зловещите забележителности в света

Да приемем, че гръцкият подземен свят Хадес и Карибският басейн са едно и също място.  Загадъчното описание на Хезиод с падането на наковалнята може да означава, че Тартар е особено ниско място в Карибския басейн. 

Всъщност в Карибския басейн има място, което пасва на описанието. Каймановата падина е стотици метри по-дълбок от околното море пролом. Тя достига максимална дълбочина от над 7620 метра, докато средната дълбочина на Карибския басейн е около 2134 метра.

Тартар не само съвпада с Каймановата падина по дълбочина. Нещо повече – великият философ Платон в съчинението си "Федон" също го описва буквално като пропаст и бездна.

Любопитни мистерии от онлайн пространството

Автор: Новото познание / по Брад Юн

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол