33 000 долара на вечер: с какво е уникален луксозният остров, вдъхновен от Кенеди

Приказно красиво и екзотично място близо до Танзания. Там няма да се натъкнете на тълпи от шумни туристи и местни жители. За него и неговата мисия разказаха наскоро в предаването „На кафе“.

Луксозният остров Танда е частен и ако случайно разполагате с нужните финанси, трябва да наемете цялото имение.

Така всеки, който има необходимия бюжет, се наслаждава на екстрите и уединението на собствен остров.

Вижте приказния луксозен остров за 33 000 долара на вечер

Цените за нощувка в луксозното имение започват от 33 000 долара на вечер. А единствените същества, с които туристите трябва да споделят това тропическо убежище са някои от най-величествените създания на майката природа, включително костенурки и най-голямата морска риба, китовата акула.

Хотелът на острова работи от 2016 г. и е плод на въображението на шведските предприемачи Дан и Кристин Олофсон. Самите те правят щедри дарения към местни организации за образование и личностно развитие. 

жена лято плаж остров
Снимка: Thinkstock

„Те искаха да създадат най-доброто място за бягство“, разказва мениджърът на курорта Антигона Меда, която обяснява, че няколко поколения семейства и групи приятели са типичните гости на острова. Повечето от тях остават за пет до осем нощувки.

Имението на Танда разполага освен с вила, и с две открити плажни хижи. На острова могат да почиват максимум 10 души.

Вилата на острова е основното място за настаняване, с дизайн, вдъхновен от плажната къща на президентското семейство Кенеди в САЩ. Става въпрос за комплекса в Кейп Код, който е принадлежал на семейството на покойния президент.

Интериорът поражда усещане за плажна романтика и носталгия, при това с нотка на източноафрикански пламък.

Любопитни факти за 5 от най-големите острови в света

Разположен на 30 минути път с хеликоптер от най-големия град в Танзания, Дар ес Салам, остров Танда се намира сред частен морски резерват със строга програма за опазване на околната среда.

Островът се стреми да бъде възможно най-самостоятелен, като разполага с инсталации за обезсоляване на морска вода на място, за събиране на дъждовна вода и се захранвана от най-голямата автономна слънчева ферма в Танзания. Органичните отпадъци се превръщат в компост.

Храната се приготвя от местни продукти по специални рецепти на шеф готвач.

Именно това привлича много богати хора към Танда – възможността да се насладят на луксозно и ексклузивно изживяване, като същевременно знаят, че пазят и не ощетяват флората и фауната наоколо.

► Красотата на остров Миконос - единственият пътеводител, който ще ви е нужен

Стремежът към екологичен начин на живот и устойчивост на хотела са само част от привлекателността на Танда. Островът се намира в рамките на морския парк Остров Мафия и по-конкретно морския резерват остров Шунгумбили, до който единствено гостите на Танда имат достъп.

Отвъд белите пясъчни плажове на острова, дейностите в курорта включват каране на джетове, джет борд, каяк, ветроходство, уинд сърф и кайт сърф. Гмуркането и гмуркането с шнорхел обаче са най-ценените активности.

А китовите акули, гърбатите китове и черноперите рифови акули са на неголямо разстояние с лодка.

Тези морски видове са строго защитени от програмата за опазване на острова, която стартира през 2017 г. с наемането на морски биолог и партньорство с отдела за морски паркове и резервати на Танзания.

На самия остров има защитена зона за гнездене на костенурки (пет вида живеят в района, като зелените костенурки се излюпват от 2017 г. насам).

На остров Танда се работи и по проект за възстановяване на корали. На 10 минути с лодка от острова се намира коралов разсадник, където специалисти се грижат да опазят коралите чрез специални техники.

► Тайната на галапагоските костенурки

„Имаме много здрав риф, а също и много риба наоколо. Така че всички са особено горди с това“, коментира специалистът по гмуркане на острова.

Вижте приказния луксозен остров за 33 000 долара на вечер

Той обяснява, че 90% от населението наблизо, което се среща главно на остров Мафия, разчита на риболова за своето препитание.

Въпреки че частният резерват е забранен за други, освен гостите на хотела, рифовете осигуряват безопасно пространство за размножаване на морските обитатели, с популации, които се разпространяват в по-широката зона отвъд него.

„Океанът е нашият живот“, добавя специалистът по гмуркане. „Много хора не осъзнаваха колко важни са коралите.“

Ползите за туризма са съчетани и с редица проекти, ангажиращи общността на остров Мафия. Голямата част от служителите на Танда идват оттам и това помага икономически на съседните острови.

Преди време световните туристически награди определиха остров Танда като „най-добър ексклузивен частен остров в света“ за последните осем години.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти