Защо е важно децата да се движат, играят и спортуват

Колко е важно детето да играе? Да има свободата да се движи, да опознава света, а впоследствие да изгради осъзнатост за физическа култура?

Тези въпроси дискутират главният редактор на Ohnamama.bg Наталия Такова и Цветомир Господинов – експерт с дългогодишен опит като треньор по шотокан карате до, завършил те реньорски профил по карате в НСА. Сертифициран фитнес-инструктор и специалист по хранене, с висше образование по Психология.

В новия епизод на „Ох, на мама! Podcast” той обяснява за ползите от физическата активност още от раждането на децата, защото тя е предпоставка за здраве, култура, дисциплина и любов към движението.

Всъщност човек започва движението си още от момента, в който започва да взаимодейства със средата и света – от всички рефлекси, после през всички движения, с които се активират различни мускули по тялото, а впоследствие – тези мускули извършват координирани процеси, които продължават през целия му живот.

Ето защо е важно да му осигурим спокойствието, свободата, пространството и безопасността на малкия човек да се движи.

Впоследствие вече бихме могли да интегрираме игровият елемент по отношение на движенията, за да спомогнем за усъвършенстване на моторика, социални умения, концентрация и др.

Чудесни предложения за деца до 3-годишна възраст, особено в топлите летни дни, са игри на открито – тичане с боси крачета по тревата, игра за баланс с ходене по права линия на ниска летва, а защо не и цяла поредица от предизвикателства с поставяне на възглавнички в зигзагообразна форма за скачане наляво и надясно с финиш кълбо върху меко одеалце.

Когато децата станат малко по-големи, можем да помислим и за организирани спортни активности.

„Когато говорим за организиран спорт или организирана двигателна активност, без значение дали ще е спорт или някакъв вид изкуство (като балет например), тогава е важно човек да има определени качества, които да му помогнат да има напредък. Голямото разнообразие създава по-скоро отклонение от възможността да имаш постоянството и търпението да останеш достатъчно дълго, за да видиш дали това работи за теб. Моето лично мнение за деца до 7-годишна възраст е да бъдат записани на 1, максимум 2 извънкласни занимания“, обяснява Цветомир.

И още – как да подберем активност, която кореспондира с личностните специфики на детето, защо е важно на първо място да изберем правилния треньор и други любопитни и важни за здравето на децата ни теми – чуйте в епизода.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти