Замъци, излезли от приказките Част I

Замъкът Нойшванщайн
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

В света към днешна дата може и да се намират известен брои принцове и принцеси, но това, което наистина ни връща към средновековните приказки са невероятните замъци.

Много от тях са отворени за посетители, други просто смразяват душата с величественото си и тайнствено излъчване.

Представяме ви скромна класация с едни от най-забележителните приказни замъци по света.

Замъкът Корвин или известен още като Хуняди се намира в трансилванския град Хунедоара, днешна Румъния. Замъкът е създаден от благородническия род Хуняди. През 14 векунгарскияг крал Жигмонд го подарява на Янош Хуняди Серб. Замъкът е реставриран в периода 1446-1453 г.х от неговия внук Янош Хуняди.

Изграден е главно в готически стил, но има елементи и на ренесансовата архитектура. Има високи и здрави отбранителни кули, вътрешен двор и подвижен мост. Легендата гласи, че Влад III Влашки (по-известен като Влад Цепеш, или Влад Дракула) е държан като затворник 7 години, след като пада от власт през 1462 г.

В двора, близо до църквата, изградена по времето на Влад III, има дълбок около 30 м кладенец. Смята се, че е изкопан от 12 турски пленници, на които било обещано, че щом стигнат вода, ще бъдат освободени. След 15 години те завършват кладенеца, но хората, които са ги взели в плен, отказват да ги пуснат.

Смята се, че надписът на стената на кладенеца означава "Вода имате, но душа нямате!". Специалистите обаче го разчитат като „Този, който е написал това, е Хасан, живял като роб на неверниците в крепостта край църквата“.

През февруари 2007 г. замъкът Хуняди е изследван за духове в британския паранормален сериал "Most Haunted Live!" за 3-дневно разследване на духовете, за които се казва, че обитават замъка. Резултатите са неубедителни.

Замъкът Пелеш, отново в Румъния, е разположен на средновековния път, свързващ историческите области Трансилвания и Влахия в Румъния, в подножието на Карпатите, в покрайнините на гр. Синая.

Замъкът е построен в стил неоренесанс между 1873 и 1914 г. Наречен е по името на протичащата наблизо планинска река. Характерно за замъка е, че има разгъната застроена площ от 3200 кв. метра и 168 стаи, притежава колекция от произведения на изкуството, която е сред най-добрите в Източна и Централна Европа, включваща скулптури, живопис, мебели, оръжия и доспехи, златни и сребърни изделия, изделия от слонова кост, фарфор, книги, гобелени и книги. Колекцията от оръжия и доспехи наброява над 4000 предмета. Килимите са изтъкани от най-добрите майстори на Бухара, Мосул, Ъспарта и Измир. Особено впечатляващи са рисуваните витражи, изработени в Швейцария.

Отново в Румъния – замъкът Бран. Разположен е до град Бран и близо до Брашов, е национален паметник и популярна туристическа атракция в страната. Замъкът е известен още и като замъка на Дракула, а действието в книгата Дракула на Брам Стокър също се развива в Бранската крепост. Освен това има много мнения, че някога именно той е бил домът на Влад Цепеш, владетел на Влашко, въпреки че няма сигурни доказателства за това.

Днес замъкът Бран е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. В подножието на хълма, върху който е изграден Бран, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи.

Абсолютният приказен замък без съмнение е Нойшванщайн.

Именно той е послужил и за модел на замъка на Дисни, който всички добре познаваме от филмчетата. В превод трудното за произнасяне име на замъка означава „Нова лебедова скала“. Крал Лудвиг II, наричан още Безумния, бива вдъхновен от легендата за рицаря Лоенгрин и от сюжетите в оперите на Вагнер да построи замъка.

Строежът започва през 1869 г. като се обявява, че това ще е „замък на мечтите“, но кралят не доживява да види мечтата си напълно завършена. Строежът продължава 17 години по проект на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк в автентичен стил на старите германски рицарски крепости и е едва частично завършен преди смъртта на краля през 1886 г.

Замъкът е декориран с картини по мотиви от оперите на Рихард Вагнер – „Парсифал“, „Лоенгрин“, „Танхойзер“, „Тристан и Изолда“ и др. Емблематичен за замъка е образът на лебеда (любима птица на краля), който се среща във всяка стая сред рисунките, в декорацията на завесите, статуи и къде ли още не. Красотата му вдъхновява Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“.

Повече за уникалния замък можете да прочетете ТУК!

Преминаваме към замъка Хоенцолерн (на немски: Burg Hohenzollern). Това е красова постройка, намираща се на около 50 км южно от Щутгарт, Германия. Хоенцолерн е смятан е за резиденцията на династията Хоенцолерн, които трупат власт още отСредновековието и властват на Прусия и Бранденбург до края на Първата световна война.

Понеже Хоенцолерн е построен единствено с цел да бъде паметник на династията, нито един член от знатното семейство не живее там до 1945 г., когато става дом на последния пруски кронпринц Вилхелм. Той и съпругата му кронпринцеса Сесил, са погребани в замъка.

Сред историческите артефакти от пруската история, намиращи се в замъка днес, са короната на Вилхелм II, някои лични вещи на Фридрих Велики и писмо от американски президент Джордж Вашингтон, в което той благодари на барон фон Щойбен – потомък на Хоенцолерните, за неговото участие в Американската война за независимост. В днешни дни замъкът е популярна туристическа дестинация.

Очаквайте втора част на "Замъците, излезли от приказките" в Edna.bg утре следобед!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти