За края на август и онзи звяр меланхолията

жена лято
Снимка: iStock

Вяра Иванова

25-ти август... потръпвам. Днес е 25-ият ден от август. 25-ти ден от петъка на лятото, от неделята на годината, от месеца, в който всичко е възможно. Последните 5-6 дни от месеца ще се изнижат като пясък между пръстите ни и ей го на, септември ще се дотътри бързичко със своето смразяващо "ррр", което предвещава по-студени дни, депресиращи дъждове, мрачни облаци и падащи листа.

Не ме разбирайте погрешно, и есента си има своя чар, но не мога да спра усещането, че с август си отива и лятото. През септември просто нищо не е същото.

Слънцето не е така жарко, вечерите не са толкова дълги, птиците не са накацали по жиците, плажовете опустяват, тенът започва да избледнява, а банските остават заключени в гардероба до следващо повикване, ако сме късметлии, до Великден, когато ще се метнем до Гърция за един дълъг уикенд.

Август е рай, а меланхолията е кучка, чието второ име е Септември. Но въпросът е как да убием кучката, когато вече нямаме пясък в кецовете, главата не ни боли от снощната текила, а вълните не се плискат в потъмнялото ни дупе. Ако и ти си обзета от болестта наречена "Искам да се махна от тоя гаден град на секундата", чети нататък...

Казват, че човек и добре да живее, все някога му свършва отпуската и трябва да се завърне като щъркел в своето сиво офисно гнездо, където го чакат редици с бюра, а не с поля. Там, където въздухът е климатичен, а не морски, а морската сол не е по кожата, а в салатата. Ех, море, къде си сега, за да ме видиш напълно облечена и без червен нос, изгорял от жаркото слънце.

Съвсем скоро ще съм бледа и откачила до такава степен, че да обмислям да си топна краката в леген със солена вода, за да се почувствам отново човек.

жена лято
Снимка: iStock

Децата ще се върнат в класните стаи, задръстванията ще станат брутални, хората ще се изнервят, няма да има джапанки по асфалта, морски менюта в ресторантите, бирички пред Народния и гледане на падащи звезди на Витоша. Още по-малко пък ще има чадъри, шезлонги, дюни, вълни и сини хоризонти.

Приятели, имам една лоша новина за вас - меланхолията не може да бъде убита, но може да бъде потисната. Тя може да е кучка, но поне я направете вашата кучка. А това става най-лесно, когато приемете, че просто трябва да сте благодарни за това лято и за простичкия факт, че ви се случи. Бъдете благодарни и за надеждата, че тези прекрасни летни емоции ще ви се случат отново след няколко месеца.

жена лято
Снимка: iStock

А до тогава ни чакат не малко празници, поводи за усмивки, нови спомени за създаване и знанието, че все пак някъде по света в момента е лято и винаги можем да отскочим до там! Краят на лятото идва, но не и краят на мечтите...

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти