"За" като "заедно"

"За" като "заедно"
Снимка: Thinkstock

България ще запомни 2013 г. с народните протести. Хиляди българи се обединиха против правителството, против корупцията, против бюрокрацията, против продажните политици… И усетиха, че са сила. Сила, която внушава страх, защото е разрушителна. Вълната от протести свали правителството на Бойко Борисов и разпусна парламента. Но когато дойде време да се обединим за ново начало, не се получи.

За да градим, трябва да сме "за"-едно. Къде е това едно? Как да го разпознаем? Кой ще ни го посочи? Няма вече вождове, нито господари. Няма и идеали. Остана ни само съвестта. Днес всеки трябва да решава сам. И всеки трябва да поеме отговорността за последствията от своите решения. Дойде времето на личната отговорност. Времето, в което пред всеки стоят въпросите: "Каква е моята цел?", "Какво правя в името на тази цел?", "Какво още мога да направя аз - лично, тук и сега?"

Заедно ли сме, значи сме на прав път. По това дали дадена идея ни обединява или разделя, можем да познаем дали е наистина добра. Доброто единява! Истинското добро е добро за всички - няма победители и победени, няма съюзници и противници, няма висши и низши, няма управляващи и управлявани. Всички са част от едно цяло, всички са заедно.

За да хванат лъжицата, пръстите се обединяват. Всеки пръст е различен и заема различна позиция. Това го прави изключително ценен. Всеки поема своята част от общата работа, тази, за която е предопределен. В обществото също всеки има своето място и предназначение, а различията се важна част от цялото. Депутатът допринася по един начин, лекарят - по друг, земеделецът - по трети и т.н., и т.н. Ако всеки върши това, в което е най-добър по най-добрия възможен начин, то той прави добро. Общество, съставено от добри хора, няма как да не е добро. Общество, съставено от благоденстващи хора, е благоденстващо.

Какъв съм аз? Какъв е моят принос в общото?

Автор: Соня Тончева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти