За големите и малките

За големите и малките
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Предишният ми текст "Лицемерието на комплиментите" претърпя сериозна критика относно тезата в него, че комплиментите са слабото място на жените, че мъжете безскрупулно се възползват от тази слабост и дори самите дами насърчават това лъжливо захранване на суетата им.

Интересно обаче е дали статията щеше да има толкова критики, ако бях предупредил евентуалния читател, че съжденията в текста са обобщена извадка от интервю на Зигмунд Фройд по темата? Убеден съм, че не.

Питам се кое всъщност определя тежестта на думите - какво е изречено или от кого?

Някой замислял ли се е дали човекът, който е казал, че животът се мери с моментите, в които ти спира дъха, просто не е прекалявал с яденето на боб? Това е съвсем възможно, имайки предвид, че много велики мисли са се родили в тоалетната. И въпреки това не спираме да търсим романтика и вдъхновение в думите на великите хора. Това ме обнадеждава, че хората все още имаме сърца, но и ме притеснява, защото тези сърца са по-големи от мозъците ни.

Усещаме ли изобщо склонността си да приемаме безкритично всичко казано от известните исторически личности, без значение колко противоречиви всъщност са те?

Забелязали ли сте, че в ситуация на спор между хората, когато някой защити своята позици,  като цитира някоя мъдра мисъл, илюстрираща неговата теза, той вече е спечелил спора? И устремът на отсрещната страна изведнъж се блъска в стена. Тогава човекът смирено навежда глава, отказва се от своята позиция и признава, че другият е прав.

Всичко това, защото цитатите на някой велик политик или пълководец, често и китайски философ, имат по-голям авторитет от личните ни житейски виждания. Не поставяме на съмнение думите им. Думи, казани в различни времена, поводи и ситуации. Сякаш, ако се усъмним в правотата им, то показваме неуважение към личностите.

Все пак, нали и те са били хора? Хора, точно като всички нас.

Защо тогава трябва да поставяме своите думи на критика, а техните не? Та ние, малките хора, сме много по-значими от големите. Ако не вярвате в това, попитайте близките и приятели си дали вие сте им по-важни и ценни или Оскар Уайлд, Конфуций и Чърчил. А и кой знае, за някои може би е въпрос на време да бъдат запомнени от историята и тогава думите им, от които са отстъпвали, ще бъдат оръжие за следващите поколения.

Така че - вярвайте в себе си защитавайте смело правотата на вижданията си! Винаги подлагайте на съмнение авторитетите! Гледайте критично не само на казаното от тях, но и на техните навици и традиции, защото може да се окаже, че и създаденото от древни мъдреци изкуство - Фън шуй,  всъщност е измислено от китайските крадци, за да се ориентират по-добре в тъмното.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти