Всички разкази са за теб!

Всички разкази са за теб!
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

"Тези истории са се случили, само хората са други или другаде."
Мирела  Иванова

За мен е не само чест да пиша за Мирела Иванова и да бъда един от първите читатели на най-новата ѝ книга, за мен е радост и сладък дълг да ви кажа колко е прекрасна тази среща с нейния свят. Той е близък и познат, носталгично романтичен, меланхолично оптимистичен и по женски силен в слабостта си.

"Всички разкази са за теб!" са дванадесет странстващи разкази, които ни водят за ръка в различни страни, в различни години, въвличат ни в трепетите и любовите на обикновения като нас човек, гмурват ни в различни човешки съдби и ни прегръщат като топъл кашмирен шал. С малки женски крачки, които стъпват леко и внимателно, за да не се хлъзнат, но все пак елегантно и грациозно, историите на Мирела Иванова ни отвеждат в съдбите на хора, които сякаш познаваме, на бивши авантюристи и мечтатели, на интелигентни и самотни мъже и жени, загубили в бързането си младата си дързост и самочувствие.

В разказите на Мирела Иванова можеш да се почувстваш като в любимите си обувки – малко поочукани, надраскани, с белези от спъване, но удобни, заемащи най-точната форма на крака ти, и все още поддържащи елегантната ти женска походка. Тази малка голяма книжка говори за видовете самота, за гъстото време, в което сме най-много себе си, за (не)възможните хоризонти на споделеността, за добротворството и за умението ни да се задържим в обувките си. Тези разкази трябва да се четат бавно, за да се усетят детайлите, миризмите и мелодиите им.

Ако трябва да предам усещането си за тази книга с нещо познато, то е като ги сравня с хубавото българско кино от 80-те. Героите са ни близки и познати, и безкрайно симпатични в своята неподправена автентичност. Това са разкази за изчезващата интелигенция, за съдбата на идеалистите, за провалите, неуспехите и излъганите съдби на един изчезващ вид хора, които не се справят с новия морал, с новото време, с новия материалистичен свят. 

Мирела Иванова е поетеса и пише своите разкази като поетеса. Осмели се да посегане към прозата в чудесната и си изящна книга "Бавно", където даде свобода на неримуваните истории да завземат половината от книжното тяло, другата остави на нейно величество лириката. Поетичната сила на нейния талант неизбежно се усеща и в разказите и това е техният чар и сила.

Поетичните думи, измислените нови думи, красивите светове, които виждат само поетичните души, вълшебството на претворяването на всекидневието в нещо необикновено, неповтарящо се, а понякога и неповторимо – това е първото ми впечатление от тази вълнуваща среща.

С присъщата си изобретателност и безпогрешен стил Мирела е организирала премиерата на новата си книга, на която се радвам, че имам удоволствието да ви поканя. Мястото е Софийска градска художествена галерия, датата е шести март, в 18.30 часа, а в спектакъла (а аз не се съмнявам, че това ще е един истински театрално-музикален ескиз) ще участват младата Мила Люцканова, балерината Мариана Крънчева, тангерите Габриела Панчева и Ивайло Александров, както и социологът Боян Знеполски и историкът Димитър Стоянович.

Препрочитайки отново "Любовите ни" – последната поетична книга на Мирела Иванова, откривам, че всъщност граници между поетичния и белетрестичния ѝ свят няма. Защото всички стихотворения и всички разкази са за теб – за човека с ожулени колене, но гордо вдигната глава, със стари обувки, но нови надежди, за теб, Дон Кихоте, който ако не открие вятърни мелници, с които да се бори, сам ще ги построи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти