Всичко, което трябва да знаем за обувките и високите токчета

С бодра крачка напред
Снимка: Getty/Guliver

Рано или късно красивата обувка на висок ток взима своите жертви, които в случая се оказват нашите болезнени и подути крака. Но нали казват да търпим за хубост. Доста често обаче търпението изчерпва своите запаси, но не и болката, затова е добре да знаем как да изберем най-правилния модел обувки.

Този път това ще се случи с помощта на съветите на Меган Клиъри, която е водещ американски експерт и колумнист в редица медии, даващи й трибуна да разисква всякакви теми, свързани с обувките.

Според нея всяка дама трябва да притежава следния набор обувки:
1. Елегантен сандал с каишка на висок, среден или нисък ток;
2. Ботуш до коляното;
3. Класически или неутрален чифт обувки на ток или равна подметка, който да отива на различни аутфит комбинации;
4. Маратонки или кецове;
5. Обувки тип пантофки или мокасини.

Какво да правя, ако съм си купила прекалено малък или голям размер обувки?
Меган споделя никога да не правим тази грешка, независимо че сме се влюбили от пръв поглед в конкретен модел и мисълта да го притежаваме става все по-натрапчива и изкушаваща. Така хем ще платите материална цена за самите обувки, хем след това тя солено ще се покачи в непоносима физическа болка от пристягащия и неудобен модел.

Във втория случай с по-големия номер нещата са поправими с помощта на по-дебела стелка.

Ако обувките ви стягат, но са направени от кожа, потопете ги изцяло във вода, след което ги обуйте и ги носете, докато изсъхнат. Процедурата е малко радикална, но върши отлично своята работа.

Има ли идеална височина на тока?
Съществуват десетки теории по този въпрос, но за най-подходящ и щадящ ходилото ток се смята този, който е висок между 5 и 7 см.

Как да поддържам обувките си в изряден и спретнат вид за по-дълго?
Кожените обувки имат нужда от постоянно почистване, а солта, полепваща по тях през зимата, трябва да се отстранява възможно най-бързо от ботуша или обувката. Сега на пазара се предлага рог на изобилието от всякакви вакси и спрейове, които умело защитават и полират естествени и изкуствени материи от различен вид. Другият стар, но безценен съвет е да редувате няколко чифта обувки, за да може кожата им да диша, докато не ги носите.

Има ли начин да се науча да ходя правилно на висок ток?
Правилният отговор е търсен от дамите векове наред, но най-важното е да запомните, че щом сложите висок ток, балансът на тялото ви престава да идва от стъпалата, а се измества в тазовата област. Така че цялата ви концентрация и равновесие трябва да се насочат към тази анатомична зона.

И последно, но не и по маловажност - редно е да си вземете резервен чифт по-ниски обувки, които да носите през деня, а чак вечерта, когато ви се наложи да се повдигнете с няколко сантиметра, пременете краката си в елегантни и високи обувки или сандали. Никой няма нужда от саможертвата да ходи по 18 часа в денонощието на висок ток, все пак.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти