Време за четене: "Под бадемовото дърво"

Време за четене: "Под бадемовото дърво"
Снимка: netinfo

Разтърсващ и трогателен роман за семейство, което бяга от контролирания от талибаните Афганистан през 90-те години. В „Под бадемовото дърво” Лора Маквей разказва история за войната и загубата на дома, за оцеляването и надеждата - история, която е огледало на света днес.

Родената в Северна Ирландия писателка още от дете е повлияна от политическото и религиозното разделение в родината си и от ранна възраст започва да се интересува от света навън. Работи и оглавява организации, които защитават правото на момичетата и жените на образование и подкрепят свободата на словото.

През годините се запознава с вдъхновяващите истории на много хора от различни държави, които са били принудени да напуснат родината си. Участвала е в събития за обсъждане на конфликти и на съдбата на бежанци от цял свят.

Именно опитът й, социалната й ангажираност, страстта й към писането и интересът й към руската литература са основният двигател за дебютния й роман „Под бадемовото дърво”.

В него 15-годишната Самара разказва разтърсващата история на семейството си, докато пътува по Транссибирската железница към Москва в компанията на кондуктора Наполеон, на романа „Ана Каренина“, на родителите, братята и сестрите си. Когато талибаните завземат столицата на Афганистан Кабул, семейството бяга от ужасите на гражданската война и от един разпадащ се свят, в който те вече нямат място. Зад гърба си оставят жълтата къща с бадемовото дърво и щастливите спомени от миналото:

Пиша за красивото си семейство и за нашето налудничаво пътешествие с влак. Описвам недоразумения и драми, спорове, сълзи и споделен смях. Пиша за всичко, което ще направим, когато накрая престанем да пътуваме. Когато наново започнем да живеем.

В един момент с шокираща сила всичко, което Самара разказва върху белия лист, започва да се разпада...

Романът „Под бадемовото дърво” впечатлява с изключително писателско майсторство и интересен композиционен подход. Това е история за суровата реалност, за силата на въображението и за надеждата, която поддържа човек дори и в най-тежки времена.

„Това, което най-много ме впечатлява, е издръжливостта на човешкия дух, когато преодолява загуба – умението да започнеш отначало, да не губиш надеждата и любовта, когато изпитваш неизмерима болка и страдание, споделя Лора Маквей. Тази издръжливост у хората е нещо, на което съм ставала свидетел при пътуванията ми, и точно това искам да уловя в моя роман „Под бадемовото дърво”.

Според авторката книгите са мост между хората, за да изграждат разбирателство, да подсилват емпатията ни и да ни помагат да погледнем на живота от друг ъгъл, различен от нашия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти