Време за четене: мемоарите на принц Хари „Резервният“ вече и на български

книга принц Хари Резервният
Снимка: Издателство Рива/iStock

Автобиографията на принц Хари пердизвика фурор с излизането си на световния пазар през януари, а в края на април вече можем да я открием и на български.

Мемоарите “Spare” излязоха на книжния пазар у нас със заглавие „Резервният“ от Издателство „Рива“. По 480-те страници,в превод от Або, можем да намерим искрените до болезненост откровения на принца, който разказва собствената си история от първо лице.

Със заглавието херцогът на Съсекс наблята на положението си в своето семейство, където е нужен „наследник и резерва“ - един, който да наследи трона - в случая брат му, принц Уилям, и друг, който да подсигури, че короната остава в семейството, ако нещо се случи с престолонаследника. 

Мемоарите обхващат детството на Хари, службата му в армията, връзките с неговите близки и съпругата му Меган Маркъл. Признанията в „Резервният“ предизвикаха множество заглавия в медиите и допълнително напрежение в отношенията между принца и британското кралско семейство.

Автобиографията на Хари се превърна в най-продаваното заглавие от нехудожествена литература в историята на Великобритания с 400 хиляди бройки, продадени още в първия ден на излизането ѝ.

От издателство „Рива“ описват „Резервният“ като „преломна книга, изпълнена с проницателност, откровение, самокритика и заслужена мъдрост за вечното надмощие на любовта над скръбта“.

книга принц Хари Резервният
Снимка: Издателство Рива

Една от най-смразяващите снимки на XX в. – две малки момчета, двама принцове, вървящи зад ковчега на майка си, а светът ги гледа с тъга… и ужас. По време на погребението на принцеса Даяна милиарди хора се чудят какво ли мислят и чувстват принц Хари и принц Уилям – и как ще се развие животът им от този момент нататък.

Историята на Хари най-сетне е тук.

Преди да загуби майка си, дванайсетгодишният принц е смятан за безгрижен – веселата Резерва на сериозния Наследник. Скръбта променя всичко. Трудно му е в училище, измъчват го гняв и самота. И понеже вини медиите за смъртта на майка си, му е непосилно да приеме живота под прожекторите.

На двайсет и една постъпва в Британската армия. Дисциплината внася ред в живота му, а двете му мисии го превръщат в герой у дома. Но скоро губи себе си повече от всякога, страда от посттравматичен стрес и омаломощаващи панически пристъпи. И най-лошото – не съумява да намери истинска любов.

Тогава среща Меган. Светът е пометен от приказния романс на двойката и ликува на фееричната им сватба. От самото начало обаче Хари и Меган са плячка на медиите, заливат ги вълни от оскърбление, расизъм и лъжи. Наблюдавайки мъките на съпругата си и заплахата за безопасността и психическото здраве на двама им, Хари не вижда друг начин да предотврати трагичното повтаряне на историята, освен да избяга от майчината си страна. От векове малцина са се осмелявали да напускат кралското семейство. Всъщност последният, който е опитал, е майка му…

 

10 биографии, които ще ви развълнуват и вдъхновят

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти