Време за четене: "Дъжд през декември"

Време за четене: "Дъжд през декември"
Снимка: netinfo

„Дъждовните“ разкази на Романьола Мирославова са отломъци горест за българската действителност, молби за разбиране и съпричастност, изповеди за разбити надежди, паноптикум от дребни хора, с които се сблъскваме всеки ден, обременени от товара на собствената скрита болка или на разбулена тайна, стаена заради чужди грехове.

Тук, в купела на горещото страдание, те ще се преродят и може би ще станат по-твърди. Жадни за живот, каквито винаги са били. Готови отново да даряват обич и всеотдайност. И прошка.

Книгата представя авторката като майстор на късата проза. И тънък психолог, отчитащ вярно пулса на времето.” – пише за книгата критикът Георги В. Николов.

„Разкази, които излъчват светлина и осветляват най-затънтените кьошета на живота. Огърлица от съдби, която те прави съпричастен към героите. Романьола Мирославова с вещината на хирург ни напомня, че животът е смислен и съдържателен, ако ги няма лицемерието, злонамереността, егоизмът, лошотията и престъпността.

Щастието се дължи на добротата, взаимопомощта, потребността да създаваш красота и да я даряваш на другите, любовта и доверието, които изпълват твоя ден.” – сподели мисли по повод книгата Лозинка Йорданова.

Тук спътницата на Евтим Евтимов блести като автор със собствена светлина Романьола Мирославова и Евтим Евтимов ще си останат една от емблематичните двойки в литературата, подобно на Мара Белчева и Пенчо Славейков.

Свързани от поезията, те вървяха заедно и в живота, и в творчеството, създаваха стихове, вдъхновени един от друг, бяха неразделни в продължение на две десетилетия – такива останаха и след смъртта. 16 дни след Евтим си отиде и Романьола. Той не можеше да приеме мисълта да погребе жената, която обича и която е двайсет години по-млада от него, но обречена от жестока болест.

Независимо от собственото си разклатено здраве, тя го подкрепяше докрай – и духовно, и физически, разпалвайки волята му за живот и творчество. Двамата си бяха взаимна опора, всеки загрижен за другия.

Но след тях остава творчеството им, най-вече стиховете им, вдъхновени един от друг. Нека по-често си ги припомняме и препрочитаме, защото с тях светлината и позитивизмът, които Романьола и Евтим излъчваха, остават живи и продължават да ни зареждат с емоция, доброта и любов.

За автора:

Родена е на 24 януари 1953 г. във Враца. Издадени са повече от 20 нейни книги, сред които стихосбирките „Въздишки от вулкан“, „Час преди залеза“ и спечелилите конкурс на Министерство на културата “Гарванов писък” и романът “Плашилото”, сборници с разкази и пиеси.

За книгата си „Подарък за Дядо Коледа“ тя е отличена с наградата на Съюза на българските писатели за детска литература. Носител е на много награди за поезия. Превеждана е на руски, македонски, украински, белоруски, английски, немски, сърбохърватски, испански и италиански.

По нейни стихове има много песни. 16 години е била заместник-главен редактор на вестник „Новият пулс“. През 2011 г. създава международния поетичен конкурс “Лирични гласове”, който се провежда всяка година и ще бъде съхранен и в бъдеще.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти