Внимание, зло куче!

А вие как възпитавате вашето куче
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма как до ушите ви да не е стигнал воят на медиите за инциденти с агресивни животни и зачеркване от листата "най-добър приятел на човека" на цели породи. Сензационните репортажи се надпреварват да превърнат човешката драма в истински ужас и винаги забравят за един от най-важните въпроси в журналистиката - "защо"?

В повечето случаи зад агресивното куче, стои собственик, който не е в състояние да го възпитава и тренира с любов. Когато тази ситуация е налице, въпрос на време е кучето да агресира към себеподобни, към други хора или към вас самите.

Да, факт е, че четириногите от мъжки пол и някои набедени породи като дого аржентино, питбул териер, стафордшир териер, бултериер или ротвайлер са по-склонни към агресия. Трябва да сме наясно обаче, че когато взимаме куче и особено представител на някоя от тези породи се налага да поемем отговорност за избора си и да отделим достатъчно време за разходки и тренировки.

Не е необходимо да сте Сизър Милан - известен като говорещия с кучета, за да разрешите всички проблеми свързани с четириногите любимци, но е хубаво да прилагате методи, които определено ще ви помогнат да решите или предотвратите нелепи инциденти.

Обучение
Първото нещо, което трябва да направите, е да подобрите комуникацията между куче и господар. За тази цел има кучешко училище, курсове и литература, ако имате време и смятате, че може да се справите сами. Това е начин кученцата да научават основни команди, които са полезни всеки ден и дават шанс на собственика да държи животното под контрол в опасни ситуации.

Уважение
Не е нужно кучето ви да бъде асоциално, но не позволявайте на непознати да се нахвърлят отгоре му в изблик на радост, то може да интерпретира този жест като атака и да реагира. Кучетата обичат деца, но понякога децата прекаляват и са твърде груби в игрите си с домашните любимци. Търпението на животинката може да се изчерпи и колкото и да са възпитани, да ръфнат леко натрапника. Така че, научете доколкото може и децата си да уважават животното.

Бъдете нащрек и когато непознат за кучето човек влиза в къщата ви. Първоначално го отдалечете, за на не бъде изтълкувано неговото присъствие като нахлуване в територия. По време на разходката в парка, ако някой скъси твърде много дистанцията и това изнерви кучето, вие сте тези, които трябва да предвидите ситуацията в аванс. Винаги оставяйте животински авариен маршрут. Ако се почувства притиснато, кучето може да реши да атакува.

Награда
Много е важно кучето винаги да получава похвала и награда за самоконтрол. Поощряването засилва правилните навици и мотивира при изпълнението на команди. Не забравяйте да изразите одобрението си с "браво", с усмивка, с нежно докосване по главата, кучешка бисквитка или колбас. Вие решете как, но е важно да покажете не кучето, че оценявате това, което е направило.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти