Създадено за Lidl

Витаминозни менюта през есента? С Lidl ги имате всеки ден

Витаминозни менюта през есента? С Lidl ги имате всеки ден
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Всички лекари и диетолози ни съветват да се храним пълноценно и по възможност менюто ни да изобилства от продукти, осигуряващи много витамини и минерали. Това е лесно за изпълнение през лятото, когато ягоди се прескачат с череши, и чушки – с домати.

Какво обаче да правим през есента и зимата? Можем ли със същия успех да си доставяме не само удоволствие, но и полезни вещества, хранейки се с пресни зеленчуци и плодове дори и навън да вали сняг?

Въпросът е риторичен, ако не и ненужен, защото когато близо до вас има Lidl, значи близо до вас има и пресни плодове и зеленчуци, при това над 130 вида. А от 130 вида плодове и зеленчуци всеки може да си състави не едно, а няколко витаминозни менюта, при това целогодишно, и да ги сменяте всеки ден.

Сезонните плодове и зеленчуци – всички кореноплодни например, които имат традиционно място в менюто ни под формата на пюрета, супи и салати, също са изключително важни за набавяне на необходимите витамини през есенните и зимните месеци.

А ако вкъщи обичате по-екзотичните закуски, включващи тост с авокадо например, или пък плодови салати с киви и портокали, можете да бъдете напълно спокойни, че взимайки ги от най-удобния за вас Lidl, получавате перфектно и проверено качество на масата, защото всеки ден „Мениджър Свежест“ щателно инспектира стоката и следи за високото качество на продуктите, които слагаме на масата си. Отделно плодовете и зеленчуците във веригата се тестват за над 700 вида остатъци от пестициди, а резултатът е, че ние ги получаваме свежи отвън и проверени отвътре всеки ден от рафтовете на 113 магазина на веригата в цялата страна.

Едни от най-големите фенове на плодовете и зеленчуците в Lidl пък са и едни от най-здравите и високи хора (между двете е възможно да има пряка връзка) – волейболните звезди на България.

Веригата застава зад всички национални формации по волейбол – от най-младите таланти до представителните отбори на мъжете и жените, и всички те получават своята доза витамини от плодовете и зеленчуците в Lidl, тъй като всички знаем, че добрата храна е в основата на добрата игра.

А всички останали, макар и да не сме състезатели по волейбол, също можем да се възползваме от качествените и свежи продукти, защото правилният избор стои не само зад спортните успехи, а зад всички постижения в живота ни – от лични до професионални. И за финал - ето и няколко конкретни примери за това как можете да превърнете плодовете и зеленчуците в свежи и вкусни ястия във всекидневното ви меню за нула време.

ДИП С АВОКАДО

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Едно от най-вкусните неща, с които можете да започнете деня, е препечена филийка, намазана с кремообразен дип от авокадо. Не се подвеждайте по помпозното име – това всъщност е чудесен и лесен за приготвяне крем от авокадо, за който са ви необходими само няколко неща:

  • зряло авокадо
  • йогурт или извара, в зависимост от режима ви (за вегетарианците – съответният веган заместител)
  • сок от лайм
  • кориандър
  • чесън/чесън на прах (по желание)
  • кимион
  • сол

Важното в тази лесна рецепта е авокадото да е зряло, защото иначе кремът няма да се получи. По същество тази рецепта се различава съвсем малко от гуакамолето, но има свой чар и място на масата. Трябва ви или блендер, или вилица – но с блендер сместа ще стане по-бързо и по-гладка. Сложете всички съставки в блендера, пуснете го и готово – имате дип от авокадо, който може да издържи до пет дни в хладилника (но едва ли ще стои толкова, защото е много вкусен), а лаймът в него ще запази цвета му зелен до последната хапка.

ТИКВЕНА СУПА

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Една от най-вкусните есенни супи, толкова гладка, ароматна и засищаща – и най-вече лесна за приготвяне. Тиквата е един от най-хубавите сезонни плодове – става и за солени, и за сладки ястия. Днес я предпочитаме солена – ето една идея за чудно вкусна супа с тиква. Необходими са ви следните продукти:

  • Тиква (цяла) например от Lidl
  • Зеленчуков бульон или вода
  • Джинджифил
  • Куркума
  • Кардамом
  • Кориандър
  • Лук
  • Чесън
  • Кокосово мляко
  • Ябълков оцет

Начин на приготвяне: Първо, опечете тиквата. Срежете я на две части, с лъжица изгребете семките, намажете я със зехтин, сол и пипер и я сложете във фурната с кората нагоре върху парче хартия за печене. Печете на максимална температура около час. След това задушете лука в тенджера, добавете подправките и чесъна, както и джинджифила, и бъркайте всичко около 30 секунди. Добавете печената тиква (изгребете я от кората), добавете зеленчуковия бульон или водата, както и кокосовото мляко, и оставете да ври на бавен огън около 20 минути, като накрая сложете и оцета. Дръпнете от котлона и след като леко се охлади, блендирайте сместа – може и с миксер, докато стане гладка. Ако е прекалено гъста, добавете вода, докато стане с желаната от вас консистенция. Гарнирайте я със сметана или сирене, както и с препечени филийки. Приятен апетит!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти