В света на Барби: коя е жената с най-голямата колекция кукли в Източна Европа

В последно време куклата Барби превзе сърцата и умовете на хората. Тя никога не е спирала да бъде най-известната кукла, но филмът "Барби" от 2023 г. ни напомни култовия ѝ статус и целият свят отново стана розов. Този сезон на наградите нямаше да е същия, ако холивудския режисьор Грета Геруиг не показа на хоризонта новата си звезда – актрисата Марго Роби в образа на Барби. В години на войни, екологични предизвикателства, пълзящи заплахи за демокрацията и нови въпросителни за правата на жените, Геруик пусна филм, който да докаже, че Барби не е просто кукла – тя е муза.

В разговор за един от най-обсъжданите филми на 2023-та, който донесе на създателите си 1,4 млрд долара в глобалния бокс офис, влиза една българка, която е в плен на куклата много преди тазгодишната треска за Барби да се разпали. С нея и впечатляващата ѝ колекция, старателно събирана с години, ни среща Мариан Станков - Мон Дьо в предаването "Събуди се".

Тя се казва Марина Вълканова е бизнес-жена, която в личния си живот има една нестихваща страст и тя носи името Барби. Марина колекционира кукли Барби от 12 години и дотук е събрала 800 - може би най-голямата колекция не само в България, а и в Източна Европа. Първата си кукла купува случайно от музея.

"Не съм подозирала никога, че има различни кукли Барби от тези, които са в магазините. Просто тези не са за игра. Затова моите са в кутии, за да имат колекционерска стойност. Те са във витрини, да няма прах, няма слънчева светлина тук. Аз не искам да ги продавам. Това е моята радост", споделя колекционерката. 

Марина обяснява, че има различни серии и колекции, отразяващи различните периоди на Барби като развитие. През своята кариера Барби е преживяла много приключения, имала е различни раси, тела и е приела над 250 различни професии - от астронавт до президент на САЩ.

е
Снимка: NOVA

Създателката на Барби Рут Хендлър дълго си е представила тази кукла, но никой не е обръщал внимание на идеята ѝ. Тя обаче успява, намира инженер, който се занимава с инженерна дейност по ракети. И така всъщност, човекът, който създава конструкцията на най-известната кукла, създава ракети.

Марина споделя, че един колекционер на кукли Барби трябва да бъде много бърз, защото бройките често са ограничени и се изчерпват бързо. 

е
Снимка: NOVA

"Аз наистина искам да ги имам, защото ги харесвам и защото искам да бъдат част от моята колекция, но напоследък хората ги купуват и ги препродават. Опорочават колекционерството, което ми е много неприятно. Защото те не знаят дори какво купуват, не знаят защо го купуват", оплаква се колекционерката. 

Жената създала Барби, проектира себе си, отношенията с дъщеря си, начина си на живот, нейните успехи, нейната борба в мъжкия свят. "Едно подрастващо дете има нужда точно от този модел, да проектира своите си мечти и желания върху тази кукла, с която играе", казва Марина.

е
Снимка: NOVA

"Аз самата не изглеждам като Барби. Не ме е потиснала по никакъв начин в годините,да си кажа "Аз никога няма да приличам на нея". Напротив, това е стремежа. Да бъде нещо хубаво, да сме заобиколени от хубави неща. Не се подвеждайте под тези течения, че Барби е нещо лошо. Тя не е само тази Барби в розовия кабриолет и в къщата си. Барби съществува под много форми. Децата играят на лекари, играят на заболекари, грижат се за животни. Барби пътува, Барби учи, Барби завършва училище. Тези положителни модели на Барби не са за отричане и не знам дали има човек, който би ги отрекъл", казва тя. 

Научете от видеото още за Марина и нейната колекция.

ТЕСТ: Кое Барби си ти?

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти