Тъжни новини за пластмасата, добри новини за света

р
Снимка: Thinkstock

Европейската комисия предложи забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба в Евросъюза. Сламките, приборите за хранене и клечките за уши в бъдеще ще трябва да бъдат направени от устойчиви материали.

За да влязат в сила новите правила, трябва първо да бъдат одобрени от 28-те членки на Съюза. Серията от предложения на ЕК целят намаляване на пластмасовите отпадъци, заяви първият зам.- председател на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за устойчивото развитие.

Рискуваме да задушим океаните ни с пластмаса. Това ще се отрази на хранителната верига и човешкото здраве. Гражданите наистина ги е грижа за това. Проучване на „Евробарометър“ показва, че 87% са загрижени за въздействието на замърсяването с пластмаси върху околната среда. То е във въздуха, в океаните, в храната ни, а също и в телата ни. Направихме широко допитване как да решим този проблем. 97% от анкетираните са съгласни, че действията по отношение на пластмасовите изделия за еднократна употреба са наложителни и спешни“, обясни той.

Предложената от ЕК директива настоява за забрана на пластмасовите прибори за хранене, коктейлните бъркалки и сламки, пръчките за балони, клечките за уши, но не се посочва крайна дата.

Тези продукти да бъдат направени от устойчиви материали, настоява планът. Според българския евродепутат Андрей Ковачев, член на Комисията по околна среда в ЕП, приемането на директивата няма да е лесно и ще отнеме време.

Директивата на ЕК предвижда още принос на производителите на пластмасови изделия към цената за управление на отпадъците и настоява за стимули при разработка на по-малко замърсяващи алтернативи.

р
Снимка: Thinkstock

Предлага се още производителите на пластмасови риболовни принадлежности да покриват разходи за събиране на отпадъци в пристанища. Планът предвижда, че страните членки трябва да събират 90% от пластмасовите бутилки за питиета до 2025 г. чрез система за рефинансиране при предаване.

Той изисква от производителите по-ясни означения за продуктите им, за да бъдат информирани потребителите колко боклук отделят. Предложенията, плюс едно направено през януари, което изисква всички пластмасови опаковки да се преработват до 2030 г., идва след решението на Китай да забрани вноса на отпадъчни продукти за рециклиране.

ЕС изнася сега около половината от събраните и сортирани пластмаси, като 85% от тях отиват в Китай. Годишно ЕС произвежда годишно 500 хиляди тона пластмасови продукти.

р
Снимка: Thinkstock

Още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти