Мистичните Стобски пирамиди и тъжната легенда за феномена

България е една държава колкото длан, но въпреки това е събрала в себе си някои чудновати и невероятни природни феномени. Сред най-впечатляващите несъмнено са Стобските пирамиди. Тези природни образувания са едно от онези места от планетата, където човек осъзнава колко е нищожен и преходен пред мощните земни сили.

В подножието на западните Рилски склонове, ерозията е създала уникален природен спектакъл от жълто-кафяви ронливи скали, способни да удивят всеки. Стобските пирамиди са привлекателни със своя вид, сякаш излязъл от някоя друга планета, а най-хибавото е, че са лесно достъпни целогодишно - дори и през зимата.

Журналистът Николай Василковски от "Събуди се" тръгва по следите на красивия феномен и ни запознава с неговата история и особености. От кочериновското село Стоб се тръгва по пътека край единствената у нас църква, носеща името на “Свети Прокопий”.

стобски пирамиди
Снимка: iStock

"Храмът е изграден тук през 1860 година, а първото кръстено дете в него е доживяло столетна възраст", разказва Василковски.

Само на 500 метра от църквата, високо над село Стоб, се намира една историческа светиня. През 14 век в местността "Църквището" е била построена първата сграда на храм “Свети Прокопий”. Турското население обаче възроптало, че храмът е над къщите им и той бил съборен. С позволение на султана по-късно, стобчани получили разрешение да изградят новата църква.

"Църквата е била пренесена камък по камък в селото оттук. Намирала се е високо над селото, което пък било трън в очите на турците през онзи период", казва Василковски.

стобски пирамиди
Снимка: iStock

Заради мекия климат в района, дори през декември дърветата все още пазят колоритната си златна премяна. Непосредствено преди пирамидите има по-стръмен участък, но той се преодолява бързо и сравнително лесно. Едва там горе човек може да добие представа за особеностите на скалната забележителност. Отвисоко районът наподобява извънземен пейзаж.

Някои хора подценяват това място, но при Стобските пирамиди човек осъзнава защо тези чудати форми са определени като феномен.

Тази уникална мозайка от чудати скулптури, някои с височина до 10-12 метра, е изваяна от мощната ерозия на пясъчната скала. Милиони години вятърът и водата са рисували всевъзможни фигури.

Картината на района е жива - с времето едни пирамиди падат, а други се оформят. Там, където е имало твърда скала, тя е останала непокътната като шапка върху ронливата скала. Отстрани изглежда непонятно как всичко това все пак успява да се пребори със силите на гравитацията.

стобски пирамиди
Снимка: iStock

"Според стара легенда тук някога било равна земя. Двама влюбени решили да се обрекат един на друг. Майката на момичето обаче не била съгласна и проклела дъщеря си. В деня на сватбата се извило кръшно хоро. Булката целунала свекъра и всички мигом се превърнали в камък", разказва Василковски за мистиката, обгърнала тези земи.

Пътеката сред Стобските пирамиди се движи по ръба на планински рид, издигащ се на около 100 метра над нивото на деретата от двете му страни. Пирамидите са в няколко групи покрай оградения с дървен парапет път.

Колкото и да е приятна, разходката извън маркирания път може да бъде и опасна, така че внимавайте. 

5 тайнствени места в България, които да посетите до края на 2024

Прочети също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти