Торино: Да се влюбиш в по-малкия и потаен брат на Милано

торино
Снимка: Thinkstock

Всички хубави неща в живота се случват, когато разчитаме на малко или почти никакви очаквания. Тръгваш без голямата торба с нагласи, планове, организации и хоп – изненада, при това… от приятните. Нещо такова се оказва четвъртия по големина град в Италия – Торино.

След като си се запознал с красивите истории и мъдростта на най-големия брат Рим, сблъскал си се с изискаността на Милано и небрежността на Неапол, си мислиш, че Торино ще скромничи и изпада в безсилие в опитите си да те впечатли. И грешиш!

Торино не само е по-малкия и потаен брат, но той е по-добрият ухажор, който крие не един и два коза в ръкава си, с които ще ти завърти главата. За да направи повече от добро първо впечатление, ще те посрещне с емблематичната за града (но не чак толкова популярна в световен мащаб) сграда Моле Антонелиана.

Торино
Снимка: Авторът

Днес този архитектурен шедьовър е дом на най-високия музей в света – този на италианското кино, а през 1886 година е бил и най-високата сграда на планетата. Ако се качиш на панорамния лифт, ще преминеш през драматичния и магичен интериор и извисявайки се през постепенно застигащия те златист таван, ще достигнеш онази гледка, която ще поискаш да запазиш и на селфи, и като спомен.

Торино
Снимка: Авторът

Торино ще продължи да те изненадва, като веднага те покани на екзотична разходка из залите на своя египетски музей, който съхранява втората по големина египетска колекция в света. Саркофазите и мумиите на по хиляди години са на под един похлупак разстояние, а не липсва и цяла гробница, пренесена тук заедно със скалата, към която принадлежи.

Нямаш много време за възклицания, защото на няколко пресечки те чака катедралата „Св. Йоан Кръстител“. В нея се помещава торинската плащаница, в която според преданието е било увито тялото на Иисус Христос след неговото разпятие.

катедрала Торино
Снимка: Thinkstock

Трябва да знаеш, че редица изследвания и дори Ватикана смятат плащаницата за фалшива, но дори и в тази чаровна измама Торино ще успее да задържи вниманието ти.

Из центъра на града ще се сблъскаш със замъци, просторни площади и толкова много архитектура, срещнала на по късо италианско еспресо Виена, Рим и Ориента.

Торино
Снимка: Авторът

И докато мислено си избираш нова къща из стотиците пленителни сгради, не пропускай да вкусиш типичния за този район шоколад Джандуя. Наситеният на лешник вкус ще те разтопи, но и ще ти подскаже кой е бащата на добре познатата ти Нутела.

Мъжкият характер и силата на града ще усетиш от клаксоните на автомобилите Фиат, които се произвеждат тук вече повече от 100 години, както и от фенските възгласи по футболен клуб „Ювентус“ – един от най-старите и успешни отбори в Европа.

Торино
Снимка: Авторът

И ако в целия този флирт, внезапно осъзнаеш, че ти липсва малко неподправен чар и първичност, то погледни на север и се наслади на красивия силует на Алпите, който така приятно обгръща Торино и твоята внезапно породена решителност да се върнеш отново тук някой ден.

Автор: Добромир Янков

Още за пътешествия

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти