Притча: Какво ни кара да се будим всяка сутрин?

Притча: Какво ни кара да се будим всяка сутрин?
Снимка: Thinkstock

Има сутрини, в които нещата не изглеждат толкова розови и позитивни, колкото ни се иска. 

Има сутрини, в които светът изглежда враждебно и неприветливо място. 

Има цели дни, в които смисълът за малко бяга и само от нас зависи да го намерим отново. 

Всичко е в душата ни, в ума ни... поразровете се и ще намерите какво ни кара всъщност да се събуждаме сутрин.

***

В малък японски град на остров Окинава умирала млада жена. Никой не разбрал причината за нейното заболяване, за да ѝ помогне. Хората, добре я познавали, защото била съпруга на кмета. За нейното лечение били поканени най-добрите лекари и знахари, но със всеки ден животът я напускал.

Един ден тя не станала от леглото си. Тогава разбрала, че животът си отива завинаги. Усетила, че душата бавно се отделя от тялото и се устремява нагоре. Жената се изпълнила със съжаление. Настъпило ранно утро, времето, в което тя обикновено се събуждала, за да започне своя ден – изпълнен с глъчка и грижа за околните.

Снимка: Thinkstock

През последните дни тя живеела със своите спомени за младостта, за сватбата си, за раждането на децата, за тяхното детство. Спомнила си за своята работа, за хората, с които се срещала през годините. За едно съжалила, за друго се усмихнала, за трето потъгувала. Но най-силно тя скърбяла, за това, че така несправедливо била наказана от съдбата. И изведнъж усетила, че тялото ѝ става леко като перце.

Снимка: Thinkstock

В този миг, погълната от ново, непознато чувство, тя чула ясен и приятен глас, който я попитал:
– Коя си ти?
– Аз съм Мегуми, жената на кмета – бързо и някак сковано отвърнала тя.
– Аз не питам как се казваш и кой е твоят мъж. Кажи ми, коя си?
– Аз съм майка на три деца.
– Питам те: „Коя си“?
– Аз съм учителка в училище – продължила неуверено жената.
– Нима те питам колко деца имаш и къде работиш?

Снимка: Thinkstock

Жената съвсем се объркала. Но въпросът прозвучал отново. В него нямало припряност или недоволство. Но пък имало много любов, имало толкова време, колкото ѝ било нужно. Тя чувствала това, но не знаела какво да отговори. Давала все нови и нови отговори, но чувала един и същи въпрос: „Коя си ти?“ Сторило й се, че е минала цяла вечност. Вече нямала никакви отговори. Покорно мълчала и чакала своята участ. Гласът мълчал. И в тази неподвижна тишина тя внезапно почти шепнешком казала:
– Аз съм тази, която се събужда всеки ден, за да обича, за да помага на семейството си и да учи децата в училище.

Снимка: Thinkstock

В този миг тялото ѝ потръпнало и тя почувствала как топло одеяло завива замръзналата й снага, как сърцето ѝ бие така силно, че едва чува птичите песни отвън. Без да обръща внимание на слабостта си, тя отметнала одеялото, станала от леглото, пристъпила до прозореца, дръпнала пердето и лицето ѝ се озарило от яркото утринно слънце. Жената погледнала часовника - било времето, в което тя обикновено се събуждала, за да започне деня си – пълен с грижи и глъчка. Облякла се, влязла в кухнята и започнала този нов ден, изпълнена със сили и живот.

Тя открила своя икигай – това, заради което всеки от нас идва на този свят, което дава сили и смисъл на живота ни. Това, което събужда любовта и ни дарява светлина. Това, без което се чувстваме опустошени и без което животът ни бавно гасне от неизлечима болест. Икигай – това, заради което се будим всяко утро.

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти