“Сънувах любовта и се влюбих в този сън.”: най-хубавите цитати за любовта от книгите

“Сънувах любовта и се влюбих в този сън.”: най-хубавите цитати за любовта от книгите
Снимка: Thinkstock

Няма книга, в която да не присъства темата за любовта или войната по един или друг начин. 

Тези теми в основата на света такъв, какъвто го познаваме, и от край време вдъхновяват писатели, поети, художници, всъщност всички творци.

двойка любов
Снимка: Istock

Днес искаме да споделим с вас най-хубавите цитати за любовта от книгите:

Ричард Бах, “Едно”

“Колкото повече ни заплашват, толкова по-малко обичаме. Интересно, излиза, че да обичаш някого без условия, означава, че не те интересува кой е той и какво прави! Излиза, че безусловната любов е същото като безразличие!”

Емили Бронте, “Брулени хълмове”

“Една неистова любов, обсебване, зараза на душата, от която никъде не можеш да се скриеш, от която никога не можеш да избягаш. Любов по-страшна от страха, по-жива от живота. Няма думи, свещи, комплименти. Няма тела. Нито цветя и усмивки. Няма аз и ти, ние двамата. Любов, в която аз съм ти.”

Елиф Шафак, „Любов”

“Всяка истинска любов и приятелство са разказ за неочаквано преобразяване. Ако преди да обикнем и след като сме обичали, сме същите, значи не сме обичали достатъчно.”

двойка любов връзка
Снимка: iStock

Джейн Остин, “Гордост и предразсъдъци”

“Който е узрял да танцува, той е узрял и да се влюби.”

двойка щастие любов море океан
Снимка: iStock

Джон Стайнбек, “На изток от Рая”

“С цялата си несигурност, в едно съм сигурен: под горния пласт на своята слабохарактерност хората искат да бъдат добри и да ги обичат. Повечето пороци практически са опит да стигнат по най-късия път до обичта. Стигне ли човек до смъртта, нищо, че е бил може би способен, с влияние, гениален, умира ли необичан, животът му положително изглежда провал, а самата смърт – смразяващ ужас. И ми се струва, че ако вие или аз трябва да избираме между два пътя на мисълта и действието, длъжни сме да помним, че ще умрем, следователно нека се опитаме да живеем така, че нашата смърт да не носи облекчение на света.”

Джордж Оруел, “1984”

“Обичаш ли някого, ти просто го обичаш и нямаш ли какво друго да му дадеш, пак му даваш обич.”

Съмърсет Моъм, “Обикновена авантюра”

“Няма нищо по-убийствено от това да обичаш от все сърце, макар и да съзнаваш, че другият не го заслужава, и колкото и да се опитваш, да не можеш да го забравиш.”

приятелка любов
Снимка: Pexels

Лев Толстой, “Анна Каренина”

“Ако ти можеш да преживееш и един ден без да разбереш как съм и какво правя, значи можеш и всички останали дни!”

Франсис Скот Фицджералд, “Нежна е нощта”

“Запомни как ме обичаш – беше прошепнала тя. – Не искам от теб да ме обичаш винаги така, но искам да си спомняш. Някъде в мен винаги ще се крие жената, която съм тази вечер.”

приятелка любов
Снимка: Pexels

Фредерик Бегбеде, “Любовта трае три години”

“Любовта представлява една великолепна катастрофа: знаеш, че пред теб има стена, и въпреки всичко даваш газ. Тичаш право към своята гибел с усмивка на уста. С любопитство очакваш кога точно ще гръмне всичко. Любовта е единственото предварително програмирано разочарование, единственото нещастие, което всеки може да предвиди и всеки път желае отново.”

Блага Димитрова, “Пътуване към себе си”

“Ако жената изживява най-силно любовта в споделянето с приятелка, то мъжът я изживява най-дълбоко в мълчанието.”

Маргарет Атууд, “Слепият убиец”

“Любовта връхлита внезапно и те завладява, преди да си успял да я осъзнаеш, а после вече не можеш да направиш нищо. Само да се влюбиш и вече си погубена, както и да се развият оттук нататък нещата. Поне така пише в книгите.”

приятелка любов
Снимка: Pexels

Уилям Текери, “Панаир на суетата”

“Някой циничен французин е казал, че за любовната сделка са нужни две страни: едната, която обича, и другата, която благоволява да се остави да я обичат.”

Габриел Гарсия Маркес, “Любов по време на холера”

“Напомни му, че слабите никога няма да влязат в царството на любовта, защото то е безмилостно и алчно царство, и че жените се отдават само на решителните мъже, защото им вдъхват тъй жадуваната увереност, с която да се изправят пред живота.”

 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти