„Супер снежна луна“ ще озари на небето тази нощ

луна
Снимка: Unsplash

Звездобройците, които с носталгия си спомнят за лунното затъмнение през първия месец на 2019 година, на 19 февруари ще могат да се възхитят на „супер снежна луна“. В 17.55 часа българско време на небето ще се покаже най-голямата и ярка Луна за тази година.

На 19 февруари Луната в пълнолуние ще изглежда най-голяма и ярка за 2019 г., защото орбитата ѝ ще е най-близо до Земята - на около 356 800 км. Това е втората суперлуна за годината след януарската „кървава вълча суперлуна“.

В древни времена се давало име на Луната в зависимост от месеца, за да бъдат следени различните сезони. Кръщавали Луната според това, което е най-характерно за сезоните. Ето защо пълнолунието през февруари се нарича „снежна луна“ или „гладна луна“, защото през този месец са най-тежките снеговалежи, а и е краят на зимата, когато храната е намаляла.

луна
Снимка: Unsplash

Суперлуна се нарича пълната луна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята. Тогава естественият ни спътник изглежда с 14 процента по-голям и с 30 процента по-ярък от „микролуните“ - термин, използван за най-отдалечената точка по орбитата на около 405 500 км от Земята.

Следващата суперлуна ще е „червеева“ - на 21 март, на няколко часа от началото на пролетта.

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в която ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти