Спешна помощ при изгаряне

Спешна помощ при изгаряне
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Едва ли има някой, който да не обича хубавото и слънчево време. Нерядко обаче, докато се радваме на ласките на слънчевите лъчи, се стига до неприятни изгаряния на кожата.

Това може да бъде доста опасно, особено за децата. Тежки изгаряния с мехури в ранна възраст удвояват риска от меланом на кожата, а това, както знаем, е едно от най-страшните онкологични заболявания въобще.

По данни на фондацията за рак на кожата, 42% от хората съобщават за поне едно слънчево изгаряне в предходната година

И все пак, получило се е изгаряне. Какво да направим, за да облекчим болката, паренето и пораженията върху кожата?

В момента, в който усетите, че кожата започва да порозовява, сърби или щипе, веднага потърсете сянка. Картината на слънчево изгаряне започва да се оформя по-осезателно към 2-ия до 6-ия час от момента на по-интензивно излагане и достига своя максимум до 24 часа.

Охладете се с душ или студени компреси и щедро хидратирайте кожата с успокояващ крем или лосион за тяло. Ако те съдържат витамин Е, С или алое вера, ще допринесете още повече за „поправяне“ на пораженията. В никакъв случай не ексфолирайте кожата и не ползвайте твърде ароматизирана козметика.

Не забравяйте да хидратирате и тялото си, като пиете повече вода и натурални сокове. При всяко изгаряне, водата от кожата се изпарява с доста ускорени темпове и дори може да се появят симптоми на дехидратация – пресъхване на устата, жажда, намалено уриниране, главоболие, сънливост и виене на свят.

Понякога се налага да се приемат медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни препарати и по-специално аспирин и ибупрофен в продължение на 2-3 дни. Те дори могат да действат превантивно, най-вече по отношение на червенината и отока.

Тежките случаи на изгаряне с мехури и засягане на над 20% от кожата изискват задължителна медицинска намеса, особено ако се касае за дете. Те нерядко се придружават от втрисане и повишена температура.

Не забравяйте все пак, че превенцията е далеч по-лесна, безопасна и разбира се - безболезнена.

Нанасяйте щедро слънцезащитен продукт на всеки 2-3 часа или след всяко излизане от водата. Не разчитайте на надписа „водоустойчив“. Препоръчително е да бъде с фактор поне 30, както и да е упоменато на опаковката, че има протекция и спрямо УВ А лъчи. Примерен ориентир за нужното количество за тялото е приблизително колкото един шот. 

Зони, като устни, уши, около очите, шия, скалп при изтъняла или липсваща коса, също не бива да се пренебрегват.

Шапката и слънчевите очила също имат голям принос в предпазването на лицето както от изгаряне, така и от състаряване на кожата.

Много лекарства повишават чувствителността на кожата спрямо УВ лъчите, особено някои антибиотици, хормонални препарати и анти-акне медикаменти. Затова, ако приемате такива, консултирайте се с лекуващия ви лекар как се отразяват те върху кожата ви.

Прочети още:

Да погледнем от друг ъгъл на слънцезащитните продукти

(Не)истини за слънцето

Как да имаш прекрасната кожа, която заслужаваш

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти