Следвайте своето блаженство

Следвайте своето блаженство
Снимка: Thinkstock

Ключът за постигане на жизненост се крие в умението ни да се радваме на живота. Живеещите  в радостно състояние на ума, се справят с ежедневните си ангажименти по-лесно, в сравнение с тези, които са по-често в мрачно настроение.

Според ново изследване, публикувано във вестника на Канадската медицинска асоциация, по-щастливите хора са и в по-добра физическа форма.

Оказва се, че 80% от анкетираните, които са се самоопределили като по-често нещастни, имат много по-голяма вероятност да страдат от различни заболявания, които биха повлияли на ежедневните им способности.

Изследването е проведено за осемгодишен период и обхваща 3000 души на възраст от 60 и повече години. Чрез анкети и интервюта доброволците са били непрекъснато питани колко и какви удоволствия са чувствали. Те са били помолени да оценят изказвания, като например: "Радвам се на това, което правя " и "Щастлив съм  в компанията на други хора."

Хората са били разделени на групи, според физическите им възможности – самостоятелно обличане, личен тоалет, скорост на ходене и др. 

Както се очаква, експертите открили, че по-щастливите хора поддържат по-добра физическата формаТемпото на ходене на един по-щастлив човек също е намалявал с по-бавен темп през годините, в сравнение с недоволните лица.

В заключение, експертите дават няколко съвета на хората от третата възраст (а и на по-младите). Важно е да се създават и поддържат приятелства, защото да бъдеш свързан с други живи същества в добри и лоши моменти, е основополагащо за психиката на всеки от нас.

Другият апел е насочен към отърсване от вината. Добре е да хората да съумяват да си наложат "свободно време" само за лична употреба – без мисъл за деца, внуци и ангажименти.

"Живейте за момента" – съветват канадските медици, като допълват, че е излишно да се фокусираме върху това, което може да се случи утре, следващата седмица или месец. Последиците от тези мисли в перспектива са увеличена тревожност и стрес. Вместо това, вниманието е добре да бъде насочено към случващото се през следващия час.

Казаното дотук може да се обобщи с три прости думи: Следвайте своето блаженство!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти