Булимията - много жени страдат от нея, без да подозират

булимия
Снимка: iStock

Булимията е сложно състояние, което включва различни видове и не е еднакво при всички хора. Често срещана грешка е да се вярва, че всеки страдащ от това разстройство трябва да е с ниско тегло и сам да предизвика повръщане. Това не винаги е така. 

Човек с булимия може дори да има нормално тегло и никога да не е използвал лаксативи или да е практикувал сам повръщане. Всички страдащи обаче споделят проблемна връзка с храната. 

булимия
Снимка: iStock

Какво представлява булимия нервоза? 

Булимия нервоза е едно от най-често срещаните хранителни разстройства, заедно с анорексията и преяждането. Характеризира се с повтарящ се цикъл, който включва периоди на преяждане, последвани от прочистване или компенсаторно поведение, с цел избягване на наддаване на тегло. 

Булимията при юноши обикновено се развива около 16-годишна възраст, въпреки че често продължава и в зряла възраст. 

Важен аспект, който трябва да се подчертае, е, че това състояние надхвърля хранителното поведение. Тъй като е свързано с психическото и емоционалното здраве, то се счита и за психологически проблем. Поради тази причина лечението трябва да бъде цялостно. 

булимия
Снимка: iStock

Предупредителни знаци 

Има определени признаци, които подсказват наличието на булимия. Предупредителните знаци (които също могат да се считат за симптоми) варират между хората, но някои общи индикатори са: 

  • Изолация от социални групи и избягване на хранене с други хора 
  • Перфекционистични и самовзискателни изисквания по отношение на външния вид 
  • Драстични промени в хранителните навици - минаване от едната крайност в другата 
  • Обсесия от телесното тегло - ниско самочувствие и изкривен образ на тялото  
  • Изпълняване на специфични ритуали преди или след хранене - претегляне, броене на калории или ходене до тоалетната 
  • Лъжи относно количеството консумирана храна 
  • Внезапни промени в настроението - раздразнителност, тревожност и/или депресивни симптоми  

За да получите точна диагноза, трябва да посетите специалист. 

булимия
Снимка: iStock

Колко вида булимия има? 

1. С прочистване  

При този тип булимия се използват методи за бързо освобождаване от калориите в поетата храна, като например предизвикване на повръщане или прекомерна употреба на лаксативи или диуретици. 

2. Без прочистване 

Лицето с този тип булимия използва компенсаторно поведение, което не е свързано с директното прочистване. В опит да предотврати наддаването на тегло и да облекчи психологическия дискомфорт, се занимава с изтощителни физически упражнения, гладуване или значително ограничаване на храната. 

булимия
Снимка: iStock

Фази на булимията  

Въпреки че интензитетът на всяка от фазите може да се променя в зависимост от пациента, някои общи етапи се идентифицират в развитието или протичането на болестта, независимо за какъв тип говорим. 

Преяждане: човекът губи контрол и яде ненаситно за кратък период от време. Той има малка представа колко яде и почти не дъвче. Обикновено консумира храни с високо съдържание на мазнини, като рязко редува сладки и солени, както и топли и студени ястия. 

Чувство за вина и срам: Тези емоции възникват в резултат на загуба на контрол по време на преяждане и са склонни да се влошават от опасения, свързани с теглото и образа на тялото. Фрази като „Не мога да повярвам, че го направих отново“ или „Би трябвало да мога да се контролирам“ може да се появят в ума. 

булимия
Снимка: iStock

Епизоди на прочистване или компенсаторно поведение: те започват със съжаление. В зависимост от вида булимия, лицето прибягва до периоди на прочистване или компенсаторно поведение. Той се стреми да предотврати наддаването на тегло чрез повръщане, употреба на лаксативи или физически упражнения. 

Временно усещане за контрол: изпитва се моментно усещане за спокойствие и контрол. Мисли като „Никога повече няма да преяждам“ или „Ще контролирам храненето си отсега нататък“ са често срещани по време на този етап. 

Повтаряне на цикъла: човек отново става обсебен от това, което яде и решава да следва ограничителна и строга диета. Но вместо да помогне, този подход в крайна сметка причинява повече преяждане и така цикълът се повтаря. 

булимия
Снимка: iStock

Какво е лечението на булимията? 

На първо място е от решаващо значение да насрочите медицинска консултация за оценка на физическото здраве. Това ни позволява да идентифицираме възможните хранителни дефицити, дисбаланси в тялото и рискове, които произтичат от разстройството. 

В същото време е важно да потърсите помощ от специалисти по психично здраве. Много пъти зад човек с булимия стоят трудности при регулирането на емоциите, несигурност и крехко самочувствие. 

Следователно когнитивно-поведенческата терапия може да предложи ценна подкрепа за идентифициране и модифициране на дисфункционалните мисли и поведение, които поддържат проблема. Освен това, при някои обстоятелства, терапевтът посочва психиатрична консултация като допълнителен подход. 

булимия
Снимка: iStock

От друга страна, важно е да отидете на диетолог, който да допринесе със здравословен и устойчив хранителен план, който се адаптира към нуждите и предпочитанията на всеки пациент. 

Ранното идентифициране на хранително разстройство е важно за по-лесното възстановяване. Поради тази причина разбирането на булимията в детайли, познаването на нейните видове, познаването на предупредителните знаци и знанието към кои специалисти да се обърне са важни аспекти. 

Независимо дали вие самите сте изправени пред това предизвикателство или имате някой близък, който преминава през него, не се колебайте да поискате помощ. 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти