Сингъл Степ: "ЛГБТИ младежите трябва да развият потенциала и мечтите си и да могат да живеят пълноценно и достойно в България"

промяната
Снимка: NOVA / Красена Ангелова

Иван Димов е финалист от четвъртото издание на ПРОМЯНАТА с проекта Сингъл Степ. Организацията работи за подпомагане и овластяване на ЛГБТИ младежите чрез предоставяне на комплексна психологическа, здравна, правна и кариерна подкрепа. Мисията на Сингъл Степ е да подпомогне младежите от общността да развият потенциала и мечтите си и да могат да живеят пълноценно и достойно живота си в България. 

Амбицията на Сингъл степ е да задълбочи холистичната подкрепа, която осигурява на младежите от общността и да разрасне капацитета на кариерната си програма. Екипът продължава да работи за увеличаване капацитета на професионалистите, работещи с ЛГБТИ младежи чрез обучения за психолози, лекари, адвокати, училищни психолози, учители и други специалисти от различни области, които да подпомогнат младежите да реализират пълния си потенциал.

***

Защо решихте да кандидатствате отново за участие в 10-тото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА?

Участието в юбилейното издание на ПРОМЯНАТА ни предоставя уникалната възможност да се свържем с други организации със сходно мислене и да споделим колективен опит и ресурси. На макро ниво наблюдаваме тревожни развития, като например нарастващото влияние на популизма и засилването на консервативните нагласи, което се изразява в прояви на насилие и тормоз и застрашава развитието на ЛГБТИ младежите в страната. Този проект ни позволява да се ангажираме активно с борбата срещу предразсъдъците и да работим за положителна промяна в обществото. ПРОМЯНАТА ни предлага платформа за решаване на неотложни проблеми, изграждане на жизненоважни връзки и засилване на нашето въздействие.

Успяхте ли да изпълните целите си след първото участие в ПРОМЯНАТА и какви са новите проекти и цели, които сте си поставили този път?

Гордеем се, че успешно осъществихме всички инициативи за подпомагане и овластяване на ЛГБТИ младежи, които представихме в нашето първоначално участие в ПРОМЯНАТА: онлайн чат, обслужван от обучени доброволци, мрежа от психолози в 10 града, групи за взаимопомощ за младежи и техните родители, кариерен център за младежи от общността, общностен център. От първото си участие в ПРОМЯНАТА насам помогнахме на хиляди младежи от общността, а целта ни е да продължим да им даваме подкрепа да развият потенциала и мечтите си и да могат да живеят пълноценно и достойно живота си в България. Сега обръщаме поглед към разширяване и обогатяване на нашите ресурси за подкрепа, така че да достигнат до повече хора, както и до професионалистите, които работят с ЛГБТИ младежи. Ще задълбочим нашата дейност с фокус върху програмата ни за подкрепа на транс хора, тъй като през последните години наблюдаваме систематично увеличение на броя на транс младежите. Имаме за цел да популяризираме модела на нашето социално предприятие на национално и международно ниво чрез партньорства. Разбираме огромната отговорност, която имаме като пример за успешно социално предприятие, и искаме да използваме своите възможности да изграждаме доверие и сътрудничество с нови партньори за постигане на устойчива социална промяна.

С какво ПРОМЯНАТА промени вашия живот?

ПРОМЯНАТА ни помогна да демонстрираме важността на нашата работа на национално ниво, давайки ни достъп до ефективни инструменти за измерване на социалното ни въздействие. Чрез платформата на ПРОМЯНАТА успяхме да покажем как променяме живота на ЛГБТИ младежите към по-добро и да споделим посланието си с по-широка аудитория. Възможността да бъдем сред организации, които разпознават нашата кауза и споделят ангажимента ни към социалните проблеми в България, ни помогна да създадем нови и устойчиви партньорства и да споделим ценни знания и ресурси.

От какъв тип подкрепа имат най-много нужда ЛГБТИ младежите в България?

Ние от Сингъл Степ вярваме в силата на една общност да подкрепи индивидуален човек и да му помогне да намери своя път. Младежите, с които работим, имат нужда от разбиране и приемане, а не от популистки, заучени фрази, с които те често се сблъскват в ежедневието си

- например „Какво ще кажат другите?”. Ежедневната ни работа с младежи ни показва, че когато един млад човек е автентичен и може да бъде себе си, той може да постигне всичко. Това стои и зад идеята ни да овластяваме младежите от общността - да им помогнем сами да открият своя път и да бъдат себе си.

Коя е стъпката, която обществото ни може да направи, за да се чувстват младежите от тези общност подкрепени и в безопасност?

ЛГБТИ общността има нужда от малко повече емпатия и разбиране. Не може всички мечти, успехи и надежди на един човек да се виждат само през призмата на това кого харесва или как се определя. Сексуалната ориентация и половата идентичност са само част от нашата същност, а личността на всеки човек е съвкупност от много различни елементи. ЛГБТИ младежите имат нужда да бъдат чути и разбрани, да осъзнаят, че не са сами и че могат да бъдат себе си.

По какъв начин е най-добре да се популяризират успешните практики и иновативните подходи в работата с ЛГБТИ младежи в България?

Ние използваме многостранен подход, за да популяризираме добрите практики в работата с ЛГБТИ младежи. Сътрудничим си с местни и международни организации и неправителствени организации, които подкрепят правата на ЛГБТИ младежите. Използваме социалните медии и нашето социално предприятие The Steps, за да организираме образователни и общностни събития, на които младежите могат да споделят опит. Предлагаме и образователни ресурси за повишаване на осведомеността на професионалисти, работещи в различни области - здравеопазване, образование, социални услуги. Събирането на данни и провеждането на изследвания също е един от методите, които използваме, за да представим въздействието от работата ни и да демонстрираме начини за подобряване на перспективите пред ЛГБТИ младежите в България.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогнала на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти