Притча: Понякога враговете ни са тези, които могат да ни спасят

врагове шах
Снимка: iStock

Противник, търсещ грешките ви, е по-полезен от приятел, който се опитва да ги скрие. — Леонардо да Винчи

В едно царство толкова вярвали в Провидението, че имали такъв обичай – на всеки осъден на смърт преди изпълнение на присъдата, било предлагано да изтегли жребий на съдбата. В една кесия имало само 2 листчета – "живот" и "смърт". Ако осъденият изтеглел първия лист – помилвали го. Ако изберял втория – пристъпвали към изпълнение на присъдата. Така, всеки осъден таял надежда до последния миг, а съдиите имали още един допълнителен глас "свише" – "за" или "против" взетото решение.

Случило се така, че един човек започнал своя работа, която процъфтявала, а заедно с успеха, както често се случва, се появили и мнозина недоброжелатели. Те започнали да заговорничат и клеветят човека, който бил арестуван, а малко след това бил осъден на смърт.

Знаейки, че всеки има последен шанс за спасение, заговорниците хитро подменили листчетата в кесията, и заменили "живот" с надписа "смърт". Така, те не оставили никакъв шанс на мъжа да се спаси – който и лист да изтеглел, той отивал на сигурна смърт.

Но човекът имал и приятели. Те разбрали за злото, което направили другите, и проникнали тайно в затвора с намерение да разкажат за смъртоносния заговор. Искали да убедят съдиите да направят проверка с листчетата и жребият на съдбата.

Осъденият много се зарадвал на тази вест, помолил на никого да не казват и споделил, че това ще го спаси. Приятелите му решили, че човекът е с размътен разсъдък преди смъртта, но въпреки това го послушали и запазили мълчание.

На следващата утрин, човекът изтеглил жребият на съдбата и ... бил пуснат на свобода.

И приятели, и врагове, знаейки за двете смъртни послания в кесията, били в недоумение – та как е възможно, този човек да излезе невредим от това безизходно положение!?

А човекът постъпил така – изтеглил едно от листчетата, и без да го чете, го сложил в устата си и го глътнал. У съдиите не останал никакъв избор, освен да отсъдят съдбата му според единствения останал лист. А там било написано "смърт". Официално признали, че избраното и глътнато листче било с надпис "живот".

По този начин, враговете, подготвили сигурната гибел на човека, неволно го отвели към собственото му спасение.

Затова, никога не забравяйте – врагове и неприятели не се появяват, когато животът ви е лош. Ако ги имате – значи, вие сте достойни за това, да ви завиждат. Всички талантливи хора винаги ще има недоброжелатели – дори единствено заради факта, че не притежават техните таланти.

враг конкуренция
Снимка: iStock

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти