Прави се, че ме харесваш, аз ще се правя, че те понасям

жена
Снимка: Thinkstock

Вяра Иванова

Заглавието на статията, поне по мое скромно мнение, перфектно описва българската действителност. А действителността е, че сме лицемери на квадрат. Животът ни сблъсква с поговорката "Мижи да те лажем" всекидневно, така ни е научило ежедневието - да бъдем малко или много лицемери. А всичко това е толкова болезнено ненужно, че ми иде да въздъхна толкова тежко, така че да ме чуят чак на Марс.

Ще вдигна ръка и първа ще призная, че ми се е случвало да бъда лицемерна. То не е като да е имало изгода от това лицемерие, просто съм го правела едва ли не по задължение. Лицемерието е качество човешко, може би кофти черта, но в никакъв случай порок. То просто ти спасява задника понякога. Това е истината.

Спасявала съм си задника с лицемерие, измъквала съм се от разни ситуации, признавам - то помага понякога. Но има едно нещо, което не харесвам - когато някой лицемерничи с мен и го прави толкова нескопосано, че веднага прозирам кофата с лайна, която дебне да се изсипе върху мен, обърна ли гръб. А има много такива хора, пращящи от лицемерие. Пращящи като сочна диня през август.

Ама по дяволите, ако ще си лицемерен - прави го както трябва. Това е качество, за което се изисква висш пилотаж.

Аз съчувствам на хората, които не се справят с изкуството на лицемерието. За тях животът е в пъти по-труден. Те често са аутсайдери, вписват се трудно, нещата не им се получават толкова лесно. Съчувствам им, когато знам, че ме лъжат в очите, а аз всъщност съм пределно наясно истината. Съчувствам им, когато знам, че са мили с мен, защото просто искат нещо. Съчувствам им, така им съчувствам...

Всъщност се шегувам… няма капка съчувствие в мен, останала за тези хора. Защото, що за човек си ти, когато не можеш да спечелиш в собствената си игра на лицемерие? Ето защо оставям всеки, който поиска, да се прави, че ме харесва, пък аз от своя страна се правя, че го понасям. Така и вълкът сит, и агнето цяло.

жена
Снимка: Thinkstock

Пък най-готините хора си остават онези, които не се страхуват да кажат това, което мислят. Те, за съжаление, често страдат от “голяма си уста”, но и най-често се ползват с уважението на хората, а думата им значи нещо. Ето защо всеки трябва да прецени за себе си от кой отбор иска да е и като какъв човек иска да го запомнят. 

Не се бой да кажеш това, което е на сърцето ти - най-добрият съвет, който баба ми някога ми е казвала!

По-добре да не те харесват, защото си ТИ, отколкото да те понасят уклончиво, защото си мил и любезен с правилните хора. Толкова по-лесно щеше да е, ако просто изплювахме камъчето, когато му е момента, вместо да засяда между зъбите ни, създавайки ни само дискомфорт.

жена
Снимка: Thinkstock

А междувременно - правете се, че понасяте прозрачните лицемерни хора, докато… не ги понасяте съвсем. Лицемерието не е грях, има хора, които просто не могат да се справят по друг начин и това е техният стил на изразяване. Важното е, че силата е изцяло в ръцете ви, защото вие винаги ще бъдете една стъпка пред тях.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти