Опитах техниката „Помодоро“ и животът ми се промени!

домат помодоро
Снимка: Istock

На всеки се случва да усеща, че главата му сякаш ще гръмне от работа. Прегряването на работното място или т.нар. burn out, са все по-чести състояния, които ни сполетяват, когато сме пренатоварени с ангажименти - както в професионален, така и в личен план.

Ако ви е напрегнато, когато отивате на работа и вършите задълженията си трудно, не можете да се наспите, а вечер мислите само за задачите, които трябва да свършите - пране, чистене, готвене, отговори на имейли, бизнес срещи... то вие може да сте на прага на пълното физическо и психическо изтощение.

В крайна сметка ще започнете да отлагате всичко, включително и самия си живот и накрая ще бъдете едни затворени в себе си хора, които не могат да се справят нито с отговорностите, нито с радостите на живота.

Но ето, че има спасение от този изтощителен и порочен кръг и то се казва - техниката Помодоро!

домат помодоро
Снимка: Istock

Тази простичка техника може да промени житейската ви нагласа и да ви направи по-продуктивни от всякога.

Създадена през 1980г. от Франческо Кирило, Помодоро техниката е една от най-популярните хакове за управление на времето използвани днес.

Философията в техниката Помодоро има за цел да предостави на потребителя максимален фокус, концентрация и творческа свежест, като по този начин ви позволява да завършите проектите си по-бързо с по-малко умствена работа.

Всичко, което трябва да направите, е да използвате таймер, за да разделите задачите си на определени интервали. Интервалите обикновено са по около 25 минути, с кратки почивки между тях. 

За всеки проект в рамките на деня вие разпределяте времето си в малки, кратки стъпки като между тях предприемате периодично почивки. Например, работите в продължение на 25 минути, след което си вземате почивка за 5 минути. Всеки 25 минутен период от вашата работа, се нарича с думата “pomodoro” идваща от италианския език и означаваща „домати“.

Франческо Кирило използвал кухненски таймер с формата на домат като свой личен таймер и от там идва името на тази популярна техника.

След като преминете през четири “pomodoro”-та (100 минути работно време с 15 минути почивка) си вземете още една почивка за 15-20 минути.

Всеки път, когато приключите с поредното помодоро отбележете вашия прогрес с знак „Х“ и си запишете колко пъти сте имали импулса да отложите или да превключите работата си към друга задача за всеки 25 минутен откъс от време ако искате разбира се, това не е задължително.

Доказано е, че честите прекъсвания запазват ума ви чист и ви държат по-съсредоточени.

Ще забележите разлика в работата си или в учебния процес в рамките на ден-два. Овладяването на процеса отнема от 7 до 20 дена и ако се опитвате да я прилагате постоянно резултата ще си струва усилията.

Ако имате голям и разнообразен списък от задачи, използването на техниката Помодоро може да ви помогне да ускорите работата си, да приключвате проектите си по-бързо като ви накара да се придържате към времевия интервал, който сте си определили.

Гледането на таймера кога ще дойде почивката може да ви насърчи да приключите моментната си задача доста по-бързо и преминаването през две или три помодоро-та ще ви държи далеч от неудовлетворението от работата ви и ще увеличи продуктивността ви.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти