Оле Мале: "Родителите на деца с увреждания у нас се нуждаят от особено голяма подкрепа"

промяната
Снимка: NOVA / Красена Ангелова

Красимира Хаджииванова и Оле Мале подкрепят майки на деца с увреждания, като им осигуряват достъп до трудовия пазар и им дават възможност за производство и продажба на артикули, създадени от тях. Децата от уязвими семейства и маргинализирани общности са изправени пред множество лишения и пред опасността никога да не разгърнат пълния си потенциал. В отговор на нуждата за водене на независим и достоен начин на живот на майките на деца с увреждания, през 2016 г. е създаден проектът Оле Мале – онлайн платформа за продажба на ръчно създадени продукти. С нея майките си осигуряват доходи, финансова независимост и по-пълноценен живот. 

***

Защо решихте да кандидатствате отново за участие в 10-тото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА? 

ПРОМЯНАТА е инициатива, благодарение на която научихме много и открихме пътища за развитие, по които иначе може би нямаше да поемем толкова смело. Участието ни преди 6 години беше ключово за нас, като организация и екип, и нямахме никакви колебания да се включим отново и тази година след поканата за кандидатстване. ПРОМЯНАТА е много повече от просто имидж – това е достъп до знания и умения, които са от изключително значение за развитието на която и да е кауза и социално предприятие.

Успяхте ли да изпълните целите си след първото участие в ПРОМЯНАТА и какви са новите проекти и цели, които сте си поставили този път? 

Смятам, че постигнахме доста след предишното ни участие. Разширихме обема на дейности, стигнахме до много повече клиенти, вече имаме онлайн магазин и собствено място в София, където социалното ни предприятие функционира – това са огромни постижения за един малък екип, какъвто е нашият. Основната ни цел в следващата година-две е да разширим портфолиото от продукти и да започнем да предлагаме и всесезонни артикули, които човек да купува през цялата година. Това ще ни позволи да включим и повече родители на деца с увреждания и хора от уязвими групи в работата на Оле Мале, което ще увеличи и социалния ефект, който произвеждаме.

С какво ПРОМЯНАТА промени вашия живот? 

Даде ми усещането и увереността, че мога повече, отколкото съм си представяла. ПРОМЯНАТА валидира стойността на всяка дейност, която подпомага, и осигурява възможност да придобиеш опит и експертиза в области, които са съществени за успеха на която и да е кауза.

Какво могат да направят българските работодатели, за да предоставят на родителите на деца с увреждания по-добър достъп до трудовия пазар?

Като начало, може би е добре да се помисли за платформа, в която родители на деца с увреждания и хора от уязвими групи да представят себе си и уменията си, а работодателите да обявяват отворените работни места, така че двете страни да се срещнат по най-добрия и лесен начин. Работодатели по места в България могат да се отворят повече към възможността родители на деца с увреждания да работят за тях, дори и от разстояние.

Кои са другите уязвими групи родители, на които целите да помогнете с участието в програмата тази година?

Вече имаме проект, в който работихме със старозагорската организация „Мисия криле“, която пък работи с уязвими групи (млади майки, бежанци и др.), така че това е посока, в която искаме да се развиваме. Работили сме за кратко и с организацията „Салезиани на Дон Боско“ в ромския квартал в Стара Загора.

С какво ви вдъхновява в работата с майки на деца с увреждания? 

Като съосновател на най-голямата родителска медиа „Майко Мила“ подкрепата за родителите ме вълнува. Родителите на деца с увреждания у нас се нуждаят от особено голяма подкрепа, тъй като често са оставени да се справят сами с всички предизвикателства при отглеждането на дете с увреждане в България. Смятам, че те са изключително борбени и силни и неведнъж съм се удивявала на смелостта и куража им. Работата с тях е безкрайно удовлетворяваща за мен, като човек.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогнала на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти