Историята на 14-годишната Фреди, която е съблазнявала и убивала нацисти

Фреди
Снимка: REMI DEKKER

Фреди Овърстийгън умира на 92-годишна възраст, но преди това разказва пред света необикновената си история. Тя е била сред малкото жени, които са били активистки в холандската съпротива по време на Втората световна война, заедно със сестра си Хани, която е убита малко преди края на войната.

Когато Фреди била едва на 14, мъж посетил семейния им дом, за да помоли майка им да позволи дъщерите ѝ да се присъединят към съпротивата. Мъжът смятал, че никой не би заподозрял, че две млади момичета могат да са бойци от съпротивата.

И той бил напълно прав. Сестрите Овърстийгън флиртували с нацистите и се престрували, че ги харесват, а след това ги водели в гората, където вместо с целувки, ги дарявали с куршуми.

Самата Фреди разказва в интервю за сайта Vice.com какво си спомня от онези времена и какво кара две момичета на 16 и 14 години да се присъединят към съпротивата и да участват в убийствата на нацисти.

Майката и бащата на двете момичета са разведени, което е изключително рядко за онова време. Трите са живеели в апартамент, не са притежавали много, но Фреди споделя, че винаги са живеели сплотено, а по-късно майка им е започнала връзка с нов мъж. Тя разкрива, че са укривали евреи в дома си, макар да са им втълпявали, че те са врагове.

Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи факта за "Ангела на смъртта"

Когато една вечер вкъщи дойде мъж с шапка и поиска да говори с мен и сестра ми ние не знаехме какво означава думата "съпротива". Мислехме, че е някаква тайна армия, казаха, че ще ни научат на най-основното. Научиха ни как да стреляме и как да маршируваме през горите. Бяхме седмина, но аз и сестра ми бяхме единствените момичета.

Фреди
Снимка: REMI DEKKER

Фреди разказва, че тя не е натискала спусъка на пистолета срещу нацистите, но ги е водила към неизбежната им смърт. 

Със сестра ми трябваше да се оглеждаме за странични хора, да бъдем сигурни, че няма свидетели. Имахме среща с един от нацистите в скъп бар, трябваше да го съблазним  и да го заведем на разходка в гората. Точно така и стана, те никога не отказваха да се поразходят с нас. След това уж случайно срещахме мъж, който ни познава и ни казва, че не бива да сме по това време навън. Ние се обръщахме и си тръгвахме към вкъщи, а зад гърбовете ни чувахме изстрелите. Не ни беше позволено да присъстваме на тази част и на събитията, които се случваха след това.

Фреди
Снимка: REMI DEKKER

Фреди споделя, че се радва, че не е ставала пряк свидетел на убийствата, а само е чувала изстрелите зад гърба си. Тя разкрива, че всеки убит по този начин нацист, е бил заравян в гората без дрехи, за да не може да бъде открита самоличността му. Според нея останките им все още са някъде в тези гори.

Няма да лъжа, страхувах се по онова време, но сестра ми беше много смела и не ми позволяваше да изпадам в паника. Тя умееше да говори с хората, да ги омайва. Беше страхотна и в речите, които държеше често по време на сбирки на съпротивата.

Фреди
Снимка: REMI DEKKER

На въпроса как се е справила с травмата от всички тези преживявания и самата война, Фреди отговаря по много прост и човешки начин.

Омъжих се и родих няколко деца. Животът винаги продължава, каквото и да ти се случи. Щом си жив, трябва да продължаваш да живееш.

10 от най-зловещите забележителности в света

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти