Не се подлагай на нещо, на което животът не иска да те подлага

жена природа
Снимка: Istock

Как измерваме стойността си? Приемаме, че сме достойни толкова, колкото сме силни, а силата е трудно за определяне понятие. Бъркаме го с борбеност, упорство, непоклатимост, инат. Но то има един съвсем друг нюанс – този на отказа от излишно драматизиране, на избора да не поставяме себе си в ситуации, в които животът сам е преценил, че няма нужда да ни поставя.

Гордеем се с това, което сме преживели сякаш всички сме автори и търсим материал за следващия си роман. А защо ли? По този начин все пак бихме се издигнали в очите на онези около нас, бихме блеснали и получили признание включително и от себе си. Но загубата ни си остава само за нас, и за разлика от другото - тя ще бъде истинска.

В стискането на зъби, в неизказаните думи, в примирението, в постоянното хвърляне в огъня или в блъскането с всичка сила срещу поредната стена се крие отрова. Тя неусетно, но сигурно се разтваря вътре в нас и ни изяжда.

А когато тялото ни започне да говори, заглушаваме думите му с мисълта, че случващото се е неизбежно, че просто такъв е животът. Но нека си признаем – всъщност такъв е не той, а ние. Защото винаги сме имали възможността – да плуваме заедно с водата.

Може би не си струва да самосъздаваме опит, който не е добре дошъл за нас. Може би не сме толкова всезнаещи за колкото се мислим. Онези, които наричаме силни, са станали такива, не защото са вървели безстрашно и стремглаво напред. В един подходящ за тях и неслучаен момент обстоятелствата в живота им са се обединили с тихо пламтящата им вътрешна сила и знания.

И така им се е случило онова, което ние искаме да обвием в лъскави приказки, за да създадем историята си – такава, каквато ще ни накара да изглеждаме по-важни, защото ние все още не знаем, че сме.

Не ставаме по-малко достойни, казвайки не, оставайки различни и дори неразбрани, предпочитайки на моменти пасивността, защото силата не е част единствено от действието. Човек би следвало да си пази гърба, да мисли повече за здравето си, за спокойствието и радостта си, да разсъждава над мислите, присъдени в собствената му глава.

Но ние възприемаме света чрез очите на някого другиго. Някой, който има също толкова голяма нужда от одобрение, някой, вкопчил поглед единствено в недостатъци.

Така ли искаме да гледаме на себе си? Това ли е мерилото ни за успех?

Създадени сме по-скоро, за да създаваме, да разбираме, научаваме и осъзнаваме, че случващото ни се не е проява на омраза от живота към нас, не е пореден удар, а просто урок, целящ да ни освободи от всички потискащи ни лъжи.

Вижте, преди да се хвърлите в следващата борба, просто помислете за това - от много, много далеч ние сме единствено нежна частичка живот. Можем да си позволим поне малко повече да греем и да се наслаждаваме на онова, на което животът е решил да ни подлага.

Автор: Маркрит Чилингирян/ Airletters

магическа топка
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти