В чест на пролетта: Ето едни от най-красивите български стихове

На 20-ти март, в 05:06 часа сутринта по българско време, Северното полукълбо прегръща астрономическата пролет, съобщи БГНЕС. Този момент е означен от пролетното равноденствие, когато светлината започва да преобладава в продължение на деня.

Периодът между началото на една астрономическа пролет и следващата е равен на една тропическа година, което е 365,24219 дена.

Едни от най-красивите български стихове за пролетта

В целия свят се използва "Григорианският календар", който комбинира обикновени години от 365 дни с високосни от 366. Добавянето на един допълнителен ден, 29-ти февруари, високосно всяка четири години, компенсира разликата во времето. Тази система е удобна, въпреки че пролетното равноденствие може да варира между 20-ти, 21-ви или 22-ри март за Северното полукълбо, в зависимост от това колко много високосни години са преминали.

жени пролет жена
Снимка: iStock

В периода около пролетното равноденствие продължителността на дните нараства най-бързо - с 2 минути и 54 секунди повече на всеки последващ ден, според експертите.

Лятното часово време, когато се преместваме с 1 час напред, ще бъде въведено на 31-ви март (неделя) в 03:00 часа и ще продължи до 27-ми октомври (неделя) в 04:00 часа, ни напомни той.

7 романтични книги, които трябва да прочетеш тази пролет

Пролетните месеци за Северното полукълбо са март, април и май, а за Южното - септември, октомври и ноември. През пролетта дните започват да се удължават, температурите се повишават, а природата се събужда към активен живот.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти