Из тайните на Близкия изток: мистичният и странен Град на духовете в Рас Ал Хайма

Ако сте почитатели на онези кътчета от света, които са обвити както в омагьосваща мистика  така и в неземна красота, то Градът на духовете в Обединените арабски емирства (ОАЕ) е точно за вас. 

Ася от "На кафе" ни повежда по стъпките си в това магическо кътче и ни запознава с историята и обичаите на този интересен регион.

Рас Ал Хайма, което в буквален превод от арабски означава "върхът на шатрата" е едно от седемте арабски емирства, което се намира в най-северната част на страната. В миналото мястото е било център на търговията с перли, а според легендите савската царица е отседнала именно тук по време на пътуването си до цар Соломон. 

рас ал хайма
Снимка: iStock

Емирството е известно още като Пиратското крайбрежие, тъй като многократно е било обект на пиратски атаки. Тук се намира и най-старото в арабския залив градче, което се смята за последното оцеляло автентично традиционно селище в ОАЕ. Мястото е популярно и като Селото на духовете. Ето как едно место момиче обяснява необичайното и леко плашещо име на това място:

"Селцето се нарича Джазират Ал Хамра, което означава Червеният остров. Идва от това, че пясъкът наоколо е червен, а в миналото градчето е било обградено от вода. Основният поминък е било гмуркането за перли. Местните жители не са обичали да излизат извън острова и са били почти изцяло откъснати от останалия свят. Затова и го наричат Селото на духовете. Хората са били потайни, в следствие на което се раждат редица легенди. Дори в Google Maps можете да го намерите под името Градът на духовете."

рас ал хайма
Снимка: iStock

Селото е било населено от 17 век до обединяването на емирствата, когато шейха предлага на местните да се преместят на сушата и им построява нови къщи на ново място. Ето защо Джазират Ал Хамра напълно обезлюдява, а според една от местните легенди в наши дни в изоставените къщи живеят джинове, които излизат на улицата по здрач.

Момичето разказва още, че мястото е отворено за посещение по всяко време от годината и често компании идват да пренощуват там. А на въпроса дали тя самата някога е виждала духове в селото, отговаря така:

"Ние сме идвали с приятели през нощта към полунощ, но не сме виждали нищо. Някои твърдят, че се чували и виждали призраци, но лично аз не мога да ви кажа такова нещо."

рас ал хайма
Снимка: iStock

Преди няколко години започнали да реставрират старите къщи, общо 400 на брой, за да могат туристите да видят как са живели хората там. Селото в миналото често е било обект на атаки от португалски и английски пирати.

Всички сгради в него са построени от материал, съставен основно от корали и пясъчни тухли. Къщите са реставрирани със същия материал, от който са били първоначално построени, за да може да се запази максимално тяхната автентичност.

Научете от видеото още за уникалната история на Джазират Ал Хамра - Градът на духовете.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти