Манипулаторите в живота ни

Манипулаторите в живота ни
Снимка: Thinkstock

Кристина Дойчинова

„Всичко, което искате, е от другата страна на страха“
Джордж Адаир

 

Първо е много важно да знаем , че носим лична отговорност, ако сме „жертва“ на манипулация и не бива да я прехвърляме другиму. Всеки ще бъде лъган до тогава, докато желае да бъде лъган!

Механизмът на манипулацията

От дребния и наивен опит на децата да получат желаното, през личния и професионален живот, до духовните общности. Жаждата за власт, влияние и надмощие стоят зад всяка една машинация, целяща контрол или постигане на определена цел. Моделът на заблуда бива възприет тогава когато човек  не вярва, че има (възможно е и да няма) качествата, нужни му за достигане до желания резултат. Страхът от провал, отхвърляне, отказ и последствия от конкретни действия са най-честите причини някой да си послужи с лъжа, която е част от съзнавана или не манипулация.

Огромният проблем на лъжата обаче не е тя сама по себе си, а това, че ни отнема възможността за свободен избор: къде да останем, с кого да останем, кого да последваме, как да постъпим.

Важен факт е, че в най-съвършените заблуди се съдържа огромен процент истина. Колкото повече истина има в една лъжа, толкова по-дълго може тя да остане незабелязана. На интуитивно ниво съзнанието незабавно припознава истината като такава. Възприемайки множество твърдения за истинни, лъжовният елемент се прокрадва незабелязано, като крадец в тълпата.

Кои са манипулаторите и с какви модели си служат?

Манипулаторите в живота ни най-често са много близки за нас хора, към които подхождаме с доверие, любов и уважение. Ако някой от тези фактори не е наличен, манипулацията ще пропадне и ще бъде лесно и бързо разкрита. 

Манипулаторът може да е още по-близко, да е част от семейния кръг: половинката в живота, любим, любима, родител, дори детето ви. Там похватите са безкрайни и идеята, намекваща такъв подход от обичните ви, може да изглежда недопустима.

Тъй като основният инструмент са собствените ви чувства и желания, осъзнаването е по-трудно и болезнено.

Тези „малки тирани“ властват чрез вменяване на различни усещания. Чрез заплаха и втъкаване на страх. Чрез секс или нуждата ви от споделеност. Чрез болест - физическа или психична. Тоест, ще използват всички възможни емоционални фактори.

В такива взаимоотношения манипулаторът обикновено не осъзнава напълно механизма, чрез който се опитва да влияе и контролира, но не са редки и случаите, в които действията са съзнателни и преднамерени. Подобно болнаво поведение се проявява както от партньори в работата, така и от приятели.

Токсичността на съмненията прави живота самотен, изпълнен с множество страхове, арогантност и проява на безчувственост.

Как да разпознаем манипулаторите?

Естествено, най-добрият вариант е да разгърнем интуитивната си способност до степен, в която рационалните знания са без значение. Ала ако не  живеем с такава чистота на съзнание и висока осъзнатост, имаме нужда от помощни средства. Не се заблуждавайте, същности от подобен порядък са изключителна рядкост!

На първо място присъствайте и бъдете наблюдателни (но не мнителни, това са различни понятия), ако нещо ви тревожи, задавайте въпроси, не развивайте теории в главата си. Не се изискват особени умения, както и познание за езика на тялото (което засилва мнителността) и производни.

Няколко са основните въпроса, на които е нужно да си отговорите, когато говорим за личности, свързани с духовната сфера и личното развитие (учители, ментори, духовни водачи...):

• Думите отговарят ли на делата?
• Опитват ли се да ви ограничат от външна информация?
• Отричат ли друга възможност за развитие?
• Очакват ли специално отношение към тях? 
• Крият ли източника си на знание, казвайки ви, че вие не бихте могли да достигнете самостоятелно до него?

Като цяло във всяка форма на духовен път фундаментът е свобода и не може да съществува какъвто и да е култ към личността, догма, крайност или фанатичност - всички те са антипод на свободата.

В общата картина обърнете внимание и знайте, че е важно как някой се отнася с околните. Рано или късно ще се отнесе по подобен начин и с вас.

Освобождаване от оковите на манипулацията

Ако в по-горните редове сте открили истини, отнасящи се до някой, който умишлено ви въвежда в заблуда и проектира върху вас собствената си болна реалност, бъдете непоколебими и безкомпромисни в прекратяването на подобни деструктивни връзки от всякакъв вид. Старайте се да не наранявате никого, дори да сте били наранени. Това ще ви освободи от голямо бреме.

Приемете, че всеки живее със собствените си демони и действа спрямо тях, ако не ги разобличи. Разбирането, че в повечето случаи хората прибягват до манипулация поради собствената си слабост, като не целят да ни навредят, би било от полза за всички.

Що се отнася до любимите същества (интимен партньор, родители, деца, братя, сестри), опитайте да подходите с нежност и разбиране. Действайте с мъдрост и любов, за да разберете какво провокира това поведение. Поинтересувайте се как се чувстват, за какво мечтаят, от какво ги е страх, какво им липсва... Като естествено не толерирате недобросъвестна „игра“, било тя и несъзнателна.

Опитайте да намерите общ език, разкривайки собствените си безпокойства и тревоги. Наричайте нещата с истинските им имена и не оставяйте мълчанието да създава недоразумения. Огледайте се и разберете възможно ли е вие също да провокирате някои подобни действия. И ако достигнете до искреност и разбиране, продължете напред.

Дори многократно да сте били разочаровани, „предавани“ или наранени, култивирайте в себе си доверие, най-вече към вас самите. Да имаме способността да се доверяваме е признак на сила, чрез която ще намираме спокойствие в дните, разкривайки собствените си достойнства и увереност в личните решения без страх, че ще сгрешим.

Оставим ли се в ръцете на страха, че някой ще ни „прецака“ отново и недоверието, дебнейки нечия „крива“ стъпка, не ни очаква нищо друго освен още разочарования, болка и страдание. Изборът е изцяло личен.

И не забравяйте. Не съдете! Никой от нас не е застрахован, че утре няма да действа чрез слабостта си. В някой момент от живота си всеки е бил този манипулатор. Възможно е все още да е.

Само онези хора, които правят живота ни по-добър и усмихнат, имат място в него. Добре е да оставите да върви по пътя си, без вас, онзи, който проявява емоционално безразличие, физическо насилие или психично издевателство - хората, опитващи се да ви притеглят към собственото им нещастие.

Още по темата:

Огледалото на света

Шопинг манията: издайник на проблем

Кризата на средната възраст – криза на компромиса

Да си бил, да бъдеш, да си?

Има мъж – има проблем, няма мъж – има проблем

Когато ни "гръмне бушонът"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти