Има мъж – има проблем, няма мъж – има проблем

Има мъж – има проблем, няма мъж – има проблем
Снимка: Thinkstock

Кристина Дойчинова

Замислена за дружно женско забавление, тази тема трябваше да е изпълнена с комични редове, в които да се посмеем на радостите и неволите, спохождащи връзката, в която сме или липсата на такава. Но както в много случаи, така и в този, плановете се изменят по време на тяхното осъществяване.

Докато редях самоиронизиращи ни изречения, осъзнах, че съм си поставила рамка, в чиито граници не успявам да се събера. Пишех думи, които в действителност не биха донесли никому нищо различно от петминутно забавление. Разбрах, че както аз опитах да погледна, през крайно погрешна и повърхностна призма на личните ни взаимоотношения, така глобално сме навлезли в зловредна траектория като женско проявление.

Опитвайки се да бъдем еднакви, равни на мъжа, разбрали погрешно и изкривили идеята на феминизма, ние не търсим завръщане към равноправие, а еднаквост, дори превъзходство, като тотално губим женската си природа. Навлизаме в опит за интелектуална конкуренция, като същевременно изграждаме образ, отговарящ на "идеалната" визия за красота в опит да се впишем в зададения модел 90-60-90.

Масовото унифициране на женствеността и борбата за надмощие напълно размиват уникалността ни и трудно биха довели до пълноценни, удовлетворяващи ни взаимоотношения.

Отказваме се от силата на собственото си естество, основаващо се на усещането - пораждане, сътворение, разпръскване, чувствителност, дълбочина, сензитивност, спонтанно вътрешно знание, интуиция. Опитваме да заучим и усъвършенстваме чуждата, мъжка природа, в чиято основа е умът - рационалност, организация, логика, сила, воля, действие...

Заличаването на част от същината ни води до зейването на огромна дупка и празнина вътре в нас, която съвсем естествено поражда нужда да бъде попълнена. Изискваме да получаваме разбиране, нежност, чувствителност (всички те - плод на женската вселена). Но както всяка вселена се отразява в друга, придавайки ѝ принципите, чрез които функционира, закономерността между мъжкото и женското е отблясък на вътрешното съдържание, въздействащо помежду им.

Животът ни във всеки миг е отражение на собствената ни същност и личните ни връзки не правят изключение.

Ако твърдим, че мъжете масово са станали безчувствени, неразбиращи, арогантни, консумиращи ни, дали не сме изгубили, заличили или потиснали онова, което е ядката на женската душевност, не е ли това само естествен отзвук, ехо на самите нас?

Неудовлетворението от хората, които срещаме или онези, с които сме, от мъжете, които привличаме, е само резонанс, преминаващ през лустросаната обвивка, която ежедневно лъскаме пред огледалото.

Да се потопим отново в селенията на изначалната женска натура, да я припознаем като своя, позволявайки ѝ да избуи чрез нас, ще ни дари с пълнотата и мощта на автентичното ни същество. Давайки ни възможността да възвърнем хармоничното взаимодействие между нас и мъжа, към това, което са те в своята първичност и дълбочина. А именно естественият синхрон, придаващ съвършенството на Ин и Ян, две привидно противоположни сили, дълбоко свързани и преливащи Edna в друга.

Пътят, достигащ зрънцето чист потенциал във всеки от нас (което е трансформиращата, очистваща сила), е разнолик, но един. Винаги навътре, към необяснимото, безусловното, цялостното и никога навън, към логичното, рационалното, придобитото. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти