Кражба на партньори: Защо се случва и кой e застрашен от това?

Предполагаме, че всички сте чували песента „Jessie’s Girl“ на Рик Спрингфийлд. Нека си припомним какво се пее в нея:

"Джеси е приятел. Да, знам, че ми беше добър приятел. Но напоследък нещо се промени и е трудно да се определи. Джеси си намери момиче и аз искам да я направя моя."

А сега нека направим пауза. Толкова много неща изглеждат грешни в тази ситуация. Момичето на Джеси вече е взето. Тя е в отдадена връзка с някой, който се предполага, че е приятел на нашия герой. Кое е това нещо, което се е променило и е толкова трудно да се дефинира, че би оправдало рискуването на приятелство в името на възможността за романтична връзка? Ако момичето на Джеси разбере, мислите ли, че ще се интересува от някой, който целенасочено се е опитал да развали връзката ѝ?

7-те вида изневяра и как да ги разпознаете

За някои хора мисълта за кражбата на партньор, така известна в популярната култура напоследък като "mate poaching" или преследване на някой, който вече е в романтична връзка, е немислима идея. Но някои психологически изследвания показват, че това може да не е така за всички.

В едно проучване, проведено от психолозите Дейвид Шмит и Дейвид Бъс, приблизително 64% от мъжете и 49% от жените съобщават, че се опитват да "откраднат" някого, който в момента е в романтична връзка.

Ефективна ли е кражбата на партньор?

Числата, които ви споменахме по-горе, може да са обезсърчаващи. Но това, което е още по-отчайващо, е, че това да отмъкнеш нечий партньор може да бъде съвсем ефективно.

В друго проучване, публикувано в списанието Social Psychological and Personality Science, изследователите Едуард Пол Лемей и Ноа Улф помолили хетеросексуални хора, които в момента са в романтична връзка, да отговорят на въпроси относно ангажимента си във връзката, за колко привлекателен намират настоящия си романтичен партньор и за колко привлекателен намират приятел от противоположния пол (т.е. потенциален "крадец" на партньори).

След това изследователите попитали приятеля, който е необвързан, до каква степен би пробвал да спечели патньора на своя приятел за себе си. Примерите включват опити за спиране на двойката да прекарват време заедно и посочване на отрицателни качества на романтичния съперник.

изневяра
Снимка: iStock

За щастие, повечето приятели съобщават, че не биха го направили. Но за тези, които биха, колкото по-голяма е склонността им с течение на времето, толкова по-малко ангажиран се оказва техният приятел в настоящата си връзка.

Тъй като това проучване е проведено за продължителен период от време, изследователите заключават, че тази ситуация кара хората да оценяват настоящия си партньор като по-малко привлекателен, а "крадеца" като по-привлекателен с течение на времето.

Кой може да бъде застрашен от това да му отмъкнат партньора?

В друго проучване изследователите Алистър Дейвис и Тод Шакелфорд помолили хетеросексуалните мъже и жени да си представят, че са били "откраднати". След това те били помолени да оценят колко по-привлекателен и колко по-богат трябва да бъде "крадецът", за да напуснат сегашния си партньор, използвайки скала от 1 (много малко повече) до 7 (много повече).

изневяра
Снимка: iStock

В този хипотетичен сценарий констатациите разкриват, че колко по-привлекателен и богат трябва да бъде "крадецът" от сегашния партньор, зависи от нивото на тяхната ангажираност във връзката. Когато хората са в сериозни връзки, като например в брак или съжителство, тогава "крадецът" трябва да е значително по-привлекателен и богат от настоящия партньор, за да има шанс да се прекрати текущата връзка.

Въпреки че проучването на Дейвис и Шакелфорд представя хипотетичен сценарий, за съжаление кражбата на партньори може понякога да бъде реалност за някои двойки. Тези с по-голямо несъответствие в доходите или привлекателността, например, може да са изложени на по-голям риск.

Редно ли е да простите изневяра? Тези знаци ще ви подскажат

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти