Край на работата от офис? Ето как коронавирусът може да промени трайно работните ни навици

работа офис коронавирус
Снимка: iStock

Преди пандемията от коронавирус милиони хора прекарваха една трета от живота си в офиси. Заради карантината обаче почти половината британски служители започнаха да работят от вкъщи. Според някои компании това ще бъде нашето бъдеще дори след COVID-19, предава NOVA по информация от Би Би Си и БГНЕС.

„Идеята за поставяне на 7 000 души в една сграда може да остане в миналото“, казва изпълнителният директор на Barclays Bank. Шефът на Morgan Stanley обяви, че банката му е готова да се отърве от излишните имоти. А британският бизнесмен Мартин Сорел твърди, че 35-те милиона паунда, които харчи за скъпи офиси, е по-добре да бъдат инвестирани в служители.

Вижте тук странните професии, за които не сте предполагали, че съществуват >>>

работа колеги тиймбилдинг
Снимка: iStock

Дните в офиса в обичайния смисъл са преброени, казва Брус Дейзли, автор на известната книга „Радостта от работата“. „За съжаление може да имаме сантиментални чувства към това, но вярвам, че офисът в сегашното му разбиране, по всяка вероятност е нещо от миналото“, заяви Дейзли в интервю за Би Би Си.

„Онзи ден разговарях със служител на една от водещите медии“, добави експертът. „Той каза, че по-рано 1400 души идвали ежедневно в кабинетите си. През последните два месеца този брой е спаднал до 30, но това не се е отразило на резултата.“

От своя страна проф. Андре Спайсър от Лондонската бизнес школа „Джон Кас” смята, че е рано да се сбогуваме с кабинетите. Той прогнозира рязко намаляване на работното време, прекарано в офиси, но е уверен, че работата в офиса като явление няма да изчезне. Според него служителите, работещи дистанционно, е по-малко вероятно да бъдат повишени - те са по-малко забележими. И предвид предстоящата рецесия, мнозина ще искат да се виждат с шефовете.

„По време на икономическа криза хората са особено склонни да мислят: трябва да си на работното място, шефът трябва да ме вижда постоянно“, смята Спайсър. И допълва, че топ мениджърите постоянно ще работят в офисите, а обикновените служители ще се появяват веднъж или два пъти седмично, за да виждат шефовете.

Twitter вече експериментира с подобен модел - корпорацията позволи на всички служители да работят от разстояние за неопределено време, но остави офисите отворени.

работа офис коронавирус
Снимка: iStock

Домашната работа не е нищо ново. През последните десетилетия все повече компании пестят от наем, като пращат служителите в хоум офис или наемайки по-евтини работни места вместо офиси. „Мисля, че спестяването е важен стимул”, казва професор Спайсър. „Много компании ще решат: харчим много пари за наем, нека работим повече от дома. Това вече е започнало да се случва“.

Няколко съвета, ако искате да смените професията си, но ви е страх >>>

Много от нас вече са изпитали предимствата и недостатъците на работата извън офиса. Очевиден плюс: не губите време за път. Очевиден минус: по-малко комуникация с колегите. Но някои промени засягат самите основи на нашата идентичност.

„Мисля, че губим много и трябва да съжаляваме за това“, казва Люси Келоуей, автор на няколко документални и художествени книги за хората, работещи в офис. „Основното е, че офисът създава усещане за значението на нашата работа. Да останем сами с лаптопа през голяма част от работата ни - нека бъдем честни - може да изглежда безсмислено.“

Най-лесният начин да се уверите, че вашата дейност има смисъл, е да седите обградени от хора, които правят едно и също нещо, добави Келоуей. Офисът ни привиква към определен ред и разнообразява живота.

„Когато стигнете дотам, вие ставате различен човек“, каза тя в интервю за Би Би Си. „Това е така, но лично аз наистина съм уморена да се скитам из къщата от сутрин до вечер. Искам да си сменя дрехите, да отида в офиса, да видя различни хора, някои от които ще станат мои приятели за цял живот и ще се смеем много.“

работа работно място
Снимка: iStock

Но професор Спайсър цитира резултатите от проучването, според което хората работят по-продуктивно и се чувстват по-удовлетворени от живота си, когато се трудят отвкъщи - преди всичко защото се освобождават от шофирането до работа и обратно, бич за жителите на големите градове.

Как да заобичаш работата си (или поне да я мразиш по-малко) >>>

От друга страна, някои респонденти казват, че се чувстват „в изгнание“ у дома и нямат лични контакти с ръководството.

„Да привлекат погледа на шефа за някои хора е основното нещо в живота. Когато някой друг го прави вместо тях, те изпитват безпокойство и тревога. В това е недостатъкът на отдалечена работа на служителите и мениджърите“, подчертава професорът.

Изброявайки недостатъците на работата у дома, той отбеляза, че се създава неравенство на възможностите между обитателите на просторни и тесни домове и между мъже и жени.

„В академичната област, където работя, броят на публикациите в списанията, които са създадени от жени, вече е намалял драстично“, казва той. „Очевидната причина е, че жените, които са вкъщи, се занимават повече с децата и домакинството.“

Младите служители няма да могат да се поучат от опита на по-старите, неформалните разговори ще останат в миналото, по време на което се родиха толкова много добри идеи, съжалява Брус Дейзли, автор на „Радостта от работата“.

работа колежки
Снимка: iStock

„Ако не се помисли за това конкретно, компаниите и офисите ще се отърват от много прекрасни неща, които са направили работата творческа и продуктивна“, казва той.

Как любезно да кажеш на колегите си, че не са прави >>>

Сега повечето британски офис работници са принудени да работят от вкъщи. След завръщането им правителството препоръчва работа на смени, така че по-малко хора да бъдат едновременно в стаята, като организират еднопосочно придвижване между определени точки на офиса, носят си обяд вместо да ходят в столовата и спазват дистанция от два метра.

Но независимо дали работата от разстояние се превръща във временно явление, или остава с нас завинаги, на мнозина вече им липсва живота в офиса.

„Беше обичайно да се скараме на бизнес срещи. Но, Боже мой, как искам да седя на истинска маса с истински хора и чиния с бисквитки!“, казва Люси Келоуей.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти