Колко студено наистина може да бъде

Колко студено наистина може да бъде
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Зимата изглежда като най-дългия сезон и понякога може да бъде доста уморително.

Ако си мислите обаче, че тук при нас е студено и неприятно, то нека ви разкажем за малкото градче Оймякон.

То е по-скоро селце и се намира република Якутия в необятна Русия. Оймякон не може да се похвали с много неща, даже с почти нищо, но пък е известно на цял свят като най-студеното населено място на Земята и затова си печели името „Северен полюс на студа“.

Рекордът за най-ниска измерена температура е -71°С през 1933 г., но по неофициални данни (и думи на местните), температурата в селото е паднала до -82 °C през 1916 г.

Интересното е, че Оймякон си има конкуренция!

Якутският град Верхоянск, който се намира зад полярния кръг, също се опитва със забележително ниските си температури да се бори за определението „най-студено населено място на планетата“.

Поради близостта на Оймякон до полярния кръг, продължителността на деня варира от 3 часа през декември, до 21 часа през краткото сибирско лято. Тогава нощите са "бели" и е светло почти през цялото денонощие.

Един смел фотограф от Нова Зеландия е решил, че студът няма да го изплаши, и че ще фотографира и покаже на света ледената красота на Оймякон. Амос Чапъл прави уникални снимки на най-студеното място и неговите жители, като споделя, че никога не си е представял подобен студ.

Чапъл казва, че фотоапаратът му е бил на прага на пълното измръзване и спиране на работа, както и самото му тяло (особено крайниците), но някак е успял да заснеме прекрасни кадри.

Можете да ги видите в галерията ни ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти